Peršun je najpopularniji začin na svijetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cijele godine (naravno, najbolji je iz vlastitog vrta). Peršun nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Peršun sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su veoma bitni za naše zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin. Osim toga, odličan je izvor vitamina C, A i K.

[umetnime]

Zaštita od raka

Eterična ulja, koja sadrži peršun, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima. Myristicin također aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršun ima hemo-zaštitni efekt, tj. neutrališe djelovanje hemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Bogat izvor antioksidanata

Flavonidi, koje sadrži peršun, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam. U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršuna povećava antioksidacijski kapacitet krvi. Osim flavonida, odličan je izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutrališe djelovanje opasnih slobodnih radikala. Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd. Vitamin C, također, ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u liječenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redovani unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha.Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka crijeva. Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno utiče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem tijelu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.

Peršun za zdravlje srca

Peršun je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese, koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi, koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Folna kiselina pomaže pretvoriti homocystein u dobroćudnu molekulu. Homocystein je potencijalno opasna molekula, koja može direktno oštetiti krvne sudove. Visok nivo homocysteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi sa aterosklerozom ili bolešću srca. Zbog toga se ljudima, koji pate od ovih bolesti, preporučuje hrana bogata folnom kiselinom.

Zaštita od reumatoidnog artritisa

Hrana bogata vitaminom C, poput peršuna, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa. U istraživanju, rezultati su bili objavljeni u Annals of the Rheumatic Diseases, sudjelovalo je preko 20000 osoba. Svi sudionici su bili zdravi i nisu bolovali od artritisa. Jedan dio sudionika slijedio je dijetu, bogatu vitaminom C, dok drugi dio – običnu dijetu. Istraživanje je trajalo nekoliko godina i potvrdilo je, da kod ljudi, koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom C, rizik od pojave artritisa je bio smanjen tri puta.

Korisni savjeti:

Svjež peršun je bolji od suhog.
Birajte peršun sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
Ako imate višak peršuna, možete ga lako osušiti tako, da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
Peršun možete i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.
Peršun se može koristiti u skoro svim jelima – supama, salatama, jelima od povrća i žitarica.

Izvor: alternativa-za-vas.com
Foto: najboljamamanasvetu.com


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.