Većina mladih žena se odlučuje za kupovinu kvalitetne kozmetike i preparata za uljepšavanje ili pak, plaćaju tretmane u salonima za uljepšavanje. Rijetke su one, koje posežu za preparatima koje im preporuči majka i/ili nana ili baka. Mnogi kažu kada su u pitanju preparati iz kućne radinosti, da su to „samo bapske priče“. Realnost kaže, da se danas mnogi sastojci moderne kozmetike nalaze u kuhinji, odnosno kod kuće. Znamo priču o Kleopatri koja se kupala u mlijeku da bi joj koža bila meka i glatka. U ovome ima istine i logike, jer mliječni proteini smiruju iritiranu kožu i hemijski sastav mlijeka je savršen za njegu bilo kojeg tipa kože. Naravno, ne može se reći da svi kućni proizvodi i ono što se nalazi u kuhinji može da zamijeni parfimeriju ili salon za uljepšavanje. Međutim, mnogi kućni lijekovi i preparati imaju svoju efikasnost, trajnost, dejstvo i mogu puno toga uraditi za nas.

[umetnime]

Donosimo vam neke od kućnih pripravaka, koji vam mogu pomoći u svakodnevnom životu.

Za kosu isušenu i bez sjaja

Maslinovo ulje djeluje efikasno na izuzetno suhu kosu ili kovrdžavu kosu, ali ga je teško isprati. Sva „ulja“ (čičkovo, orahovo, maslinovo, i sl.), koja koristimo za njegu kose se teško ispiru, a maslinovo je daleko „teže“ od ostalih. Ako nakon korištenja šampona, kosu isperete pivom, ona će biti sjajnija, jer protein iz piva popunjava sitne pukotine u vlasima i ispucalim krajevima, i kosa postaje mekša i sjajnija. Međutim, nakon što je isperete pivom, isperite je još koji put vodom, da uklonite neprijatan miris piva. Korištenje raznih hemijskih sredstava za kosu (lakovi, gelovi i sl.) čini da kosa djeluje beživotno i tada je nakon šamponiranja isperite jabukovim sirćetom. Sirće uklanja sve nataložene naslage i pri tom ne oštećuje kosu. Dok se ljeti za svjetlu kosu koristi limunov sok, koji je dodatno posvjetljuje.

Za njegu noktiju

Znamo da nokte grade izumrle ćelije i da ništa ne može izmijeniti njihovu strukturu. Međutim, dehidracija osnove nokta je glavni razlog lomljivosti i listanja noktiju, pa se preporučuje utapanje noktiju u maslinovom ulju, a nakon toga utrljavanje noktiju u masnu kremu. Ovo su najčešće korišteni kućni pripravci koji zasigurno pomažu. Za vrhove prstiju korisno je slatko mlijeko, dok se kiselo zbog laktične kiseline koju sadrži, koristi za uklanjanje zanoktica.

Za njegu kože

Ukoliko imate iritiranu kožu, ili previše suhu ili izgorjelu na suncu, najbolji kućni pripravak je trljati je blago pamučnom krpom natopljenom u slatko mlijeko. Međutim, mlijeko za kožu brzo ispari i samim tim isušuje kožu, preporučuje se korištenje hidratantnih krema za tijelo. Zbog svoga blagotvornog dejstva, aloja se koristi za njegu kože tijela. Dovoljno je nekoliko kapi utrljati u tijelo. Svi preparati na bazi ove biljke su djelotvorni.

Za uklanjanje bora

Jedan od najčešćih kućnih pripravaka je snijeg od bjelanjaca. Pravilo je čvrsto ulupati bjelanjac i njegovu pjenu u vrlo tankom sloju nanijeti na lice. Kada se bjelanjac osuši, albumini iz njega se skupljaju i zatežu lice, odnosno bore na licu. Drugi način su istrošene kesice čaja. Čaj sadrži taninsku kiselinu koja djeluje kao astringent tj. čisti kožu, sužava pore i privremeno zateže kožu.

 


1 Comment

Koliko se može zaraditi od kataloške prodaje kozmetike? - domacin.ba · 15. Septembra 2021. at 11:12

[…] okreću se alternativnim načinima nalaženja posla. Jedan od njih su i kataloške prodaje kozmetike. Zarada nije velika, ali je dovoljna da se pokriju barem mjesečne režije. Sigurno ste dosada u […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.