Posebnu ulogu u ljudskom zdravlju ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Matt Stone, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o ishrani i metabolizmu. Naime, ova kombinacija u odgovarajućem odnosu može pomoći ljudima koji se bore s nesanicom, i dati im ono što im je potrebno u tom trenutku – miran san. Kako to? Šećer i so djeluju kao “baterije” za ćelije: glukoza omogućava direktan dovod goriva do mitohondrija, i ravnoteža natrija u intersticijalnoj tečnost omogućava odgovarajuće disanje ćelije i proizvodnju energije.

[umetnime]

Ove dvije hranjive tvari su moćne upravljanje stresom – šećer signalizira tijelu da ugasi proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini da ste noću budni. So je također kritična u održavanju homeostatičkih uslova u kojima adrenalin ne možemo kontrolisati.

Dakle, ako imamo na umu da pomoću ove dvije hranjive tvari možemo upravljati stresom, onda one bi trebalo da izgledaju nezdravo ili zastrašujuće za vas.I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit. Kada se koristi kao terapeutsko sredstvo, hrana na ovaj način ima suprotan efekat.Dakle, ako ste među onima koji često, posebno između 2 i 4 ujutro osjećate kako adrenalin kruži tijelom i ne da vam da spavate, kombinacija šećera i soli može biti spas.Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcioniranju hormona stresa, objašnjava Matt Stone.Kako napraviti hipnotički prah?

Matt Stone objašnjava: Odnos soli i šećera bi trebao biti 1: 5.Najbolje je koristiti nerafiniranu morsku (ili Himalajsku) so i kvalitetan sirovi smeđi šećera ili muscovado šećer tip Rapadura. Ako nemate to, obična so i šećer će poslužiti.Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite smjesu u teglu. Prije spavanja (ili noću kad se probudite), sa kašikom (ili prstima) stavite malo ove smjese pod jezik,  i pustite da se tope u ustima.Stone je ovo nazvao “magični prah za spavanje”  koji rješava problem nesanice!

Probajte i uvjerite se sami!

Izvor: celebrity-trash


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.