fbpx

U prijašnja vremena, hljeb se mijesio ručno od brašna i vode s dodatkom kvasca ili kiselog tijesta.
Proces izrade hljeba trajao je satima, često i cijelu noć. Danas, pekarski proizvodi se rade na brzoj traci.
Od trenutka zamjesa tijesta do pakiranja i prodaje gotovog proizvoda prolazi i manje od 4 sata.

Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne dodatke – regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja. Sve to se radi da bi se ponovno vratio izgubljeni okus i miris hljeba, te se popravila šteta nanijeta njegovom brzom pripremom.

Nakon pečenja, proizvode špricaju kemikalijama poput kalcijeva propionata da bi spriječili rast gljivica i time povećali rok trajanja. Proizvode zatim pakiraju u atraktivnu plastičnu ambalažu, u kojoj oni nas dočekaju na policama trgovinama.

Komercijalna proizvodnja hljeba je precizna “znanost”. Količina aditiva određuje izgled, okus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda. Jedan od njih je l-cistein.

Što je L-cistein i zašto ga dodaju u pekarske proizvode

L-cistein (ili E 920) je neesencijalna aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski primjenjuju u pekarskim proizvodima. Koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda. Zbog toga ga dodaju u hljeb, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.

Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora – ljudske kose.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima hljeba. Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi. Usput, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.

Iako će većina nas ovu činjenicu pročitati s gađenjem, čini se da većini potrošača zapadnjačkog svijeta konzumacija kose nimalo ne smeta. Međutim, ako ste vegetarijanac, musliman ili židov, nastaje ozbiljan problem.
Muslimani ne smiju konzumirati ništa što je proizvedeno od dijelova ljudskog tijela. Mnogi rabini također zabranjuju konzumiranje kose, zbog istih razloga.

A ako ste vegetarijanac – konzumiranje ljudske kose ili dlake životinja nikako ne dolazi u obzir! Situaciju još gorom čini zakon prema kojem proizvođači ne moraju označiti l-cistein na etiketi proizvoda. Dakle, nemojte se zavaravati ako ne pronađete l-cistein na etiketi. Ovaj sastojak se rutinski dodaje u brašno za pripremu hljeba, kolača, peciva i drugih komercijalnih pekarskih proizvoda.

Domaći hljeb – više truda, više zdravlja

Ne sviđa Vam se konzumiranje ljudske kose? Pitate se na koji način možete izbjeći unos l-cisteina i drugih štetnih aditiva? Odgovor je samo jedan – pravite svoj hljeb!

Naravno, ovo nije najjednostavnije niti najjeftinije rješenje. No, ostati zdrav u našem modernom svijetu nije ni jednostavno, ni jeftino.

Uz malo prakse i strpljenja možete se naučiti peći svoj domaći hljeb, peciva i kekse finije i zdravije od onih iz pekare.

Izvor: alternativa-za-vas.com
Foto: story.hr


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.