Znate i sami da su mediji zasićeni preporukama koje sadrže tri koraka, deset načina, sedam stepenica do uspeha, do željene figure ili do sreće. U ovom članku dajemo vam sedam pravih koraka, svaki od njih je zahtevan za sebe, izazov sam po sebi, ali je svaki  razvojno dobar, i ako krenete ovim stopama, uz malu pomoć i podršku vama značajnih osoba, uspeh je zagaranovan!

Sve što treba je slediti uputsva, kao u Bakinom kuvaru 🙂

Naredne korake neophodno je izvršavati u potpunosti, mada ne nužno datim redosledom:

1. Upoznajte svoju “Autentičnu ličnost”

Kako biste do uspeha došli, vrlo je važno da dobro upoznate sebe! Time izbegavate dostizanje tuđih ciljeva  i imate više energije za ulaganje u svoje, autentične ciljeve. Isplati se otkrivati svoju autentičnost, onu koja se izgubila ili povukla u procesu detinjstva, uz procedure vaspitanja i obrazovanja. Setite se šta vas je to pokretalo kada ste bili mali? Koje aktivnosti ste sami inicirali? Da li je bilo nekih ključnih trenutaka u vašem detinjstvu od kada ste se promenili i postali ovakvi kakvi ste danas? Šta bi bilo da ste nastavili po starom, da vas okolnosti nisu promenile? Jeste li dobili u toku odrastanja neke etikete, neke nadimke, kojih se još uvek držite? Da li su uverenja koja vas voze svakodnevno zaista vaša ili samo naučena?

2. Naučite da postavite svoje ciljeve

Onome ko sedne u pogešan voz, svaka je stanica pogrešna! Ako pogrešno postavite ciljeve, nećete biti zadovoljni kada do cilja dođete. Pravi ciljevi su naša osećanja. Sve ono što svakodnevno nazivamo ciljevima samo su sredstva za dostizanje ciljeva. Zadovoljstvo, samopoštovanje, samopouzdanje, ostvarivanje sebe kroz delanje neki su od pravih ciljeva koje treba postavljati u životu. Dobar automobil, lep stan, kuća, posao, samo su sredstva kojima se dolazi do pravih ciljeva.

3. Naučite da pravite liste prioriteta 

Sa lošom listom prioriteta, opet možete završiti nezadovoljni životom. Od vas zavisi šta ćete staviti na prvo mesto, koju životnu kategoriju, koji cilj, rešavanje kog problema. Pazite na prioritete jer nije uvek svemu vreme, a za neke stvari nekada može biti i kasno.

4. Napravite operacione planove i krenite sa realizacijom

Jasan plan se mora i revidirati u skladu sa realnošću makar na nedeljnoj bazi. Sa jedne strane su vaše želje i potrebe a sa druge zahtevi realnosti koji se moraju uzeti u obzir. Kada imate cilj i plan, lakše se fokusirate na njega i usmeravate energiju u tom pravcu, ne rasipate se na vama nebitna ili manje bitna polja života.

5. Razvijajte veštine koje vam nedostaju

Istinoljubivost i vizija glavni su Igrači uspeha koji su vam potrebni za dostizanje ciljeva. Suočite sebe sa sobom i budite realni u tome koje veštine bi trebalo da razvijate da biste stigli do uspeha. Da li su to veštine komunikacija, prezentovanja, izlaganja, saradnje, timskog rada, ili možda veštine liderstva ili samostalnog delovanja. Kada procenite gde ste u manjku, lakše ćete nadoknaditi propušteno i vratiti se u trku.

6. Razvijajte sposobnosti koje mogu da se razviju

“Kakav sam, takav sam, nemogu da se menjam” nije baš uspešna deviza. Bazične sposobnosti za obradu emocija mogu da se razvijaju uz edukaciju, vođenje i vežbanje. Ako nije dobar, možete promeniti proncip po kome deluju i žive članovi vaše porodice. Učenjem i vežbanjem razvijamo jednu po jednu od sedam soposbnosti koje zajedno čine složeni molekul, složenu sposobnost koju nazivamo Sposobnost za ljubav i rad!

7. Uživajte u životu! 

Poslednji ali ne i najmanje značajan korak. Uživajte u svim aktivnostima iz predhodnih šest koraka jer radite na svom razvoju, za svoje dobro, a onda i za dobro svojih bližnjih. Ako dovoljno razvijete svoje sposobnosti, moći ćete i značajno da doprinesete i razvoju šireg društva. Ako vam je to cilj, da budete i altruitični i imate transpersonalnu volju, da radite za opšte dobro.

Nije ovo možda lista klasičnih sedam koraka do uspeha, ali jeste lista sedam istinitih, potrebnih i neophodnih, proverenih u realnosti! Zato vredi pokušati!

Zapamtite: Uspešni ljudi stvaraju uspešnu atmosferu!    Okružite se upešnim ljudima!

1497089660547347

Licencirani Kouč O.L.I. Psihodinamskog Integrativnog Metoda

Mirjana Kokerić

Kontakt email adresa

p

Članci na Akademiji

Fokus na razvoj

 


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.