fbpx

 

Prema nekim istraživačima, vid izgubljen zbog starenja ili makularne degeneracije, može se popraviti korištenjem odgovarajuće hrane.

[umetnime]

Makularna degeneracija

Makula se nalazi u samom centru oka i odgovorana je za centralni dio vidnog polja. Stoga su makularne degeneracije glavni uzrok sljepoće. To može utjecati na ljude bilo koje generacije, ali uglavnom se dešava kod starijih ljudi.

Degeneracija dovodi do promjene u vidu koja varira od zamućenja do talasanja. Uglavnom, utiče na sredinu vidnog polja i čini rupu u njemu, što je razlog sljepila.

Također, može dovesti do katarakte i glaukoma. Osim toga, ovaj problem može biti nasljedan i može biti izazvan pušenjem.

Oči 2

Makularna degeneracija- šafran pomaže

Šafran je glavni začin u indijskoj kuhinji. Narandžaste je boje i dolazi iz cvijeta Crocus sativus. Većina nas nije upoznata s mogućnošću ovog začina, da liječi probleme vida i da zaštiti vaše oči.

Istraživanje

Koristi koje šafran nudi vidu, su dokazane u mnogim istraživanjima.

[umetnime]

Na primjer, istraživanje nad ljudima koji pate od makularne degeneracije, je otkrilo da redovna potrošnja od 20mg šafrana u periodu od 3 mjeseca je dovelo do značajnog poboljšanja u vidu učesnika.

Šafran je jako skup

Istina je da šafran nije jeftin začin, ali preporučujemo da potražite šafranovu zamjenu na Amazonu, koji je jeftiniji i ima iste efekte.

oči 3

Mango

Samo 3 porcije manga dnevno može smanjiti rizik od makularne degeneracije za 50%. Mango je bogat zeaksantinom i luteinom, koji štite oči od UV zraka i visokog nivoa svjetlosti, i vitaminom A, koji je jedan od najvažnijih sastojaka za zdravlje oka.

mrkva 1

 

Mrkva

Mrkva je još jedan narandžasti sastojak, koji je iznenađujuće koristan za bolji vid.

Budući da su problemi s očima poput makularne degeneracije i katarakte vrlo česti danas, moramo učiniti nešto kako bi se riješio problem. Potrošnja zdrave hrane će vam puno pomoći.

Sa zdravom hranom konzumirate mnogo vitamina, koji su vrlo važni za zdravlje očiju:

  • Vitamin A- može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije;
  • Pro-vitamin A, karotenoidi;
  • Likopen- može smanjiti rizik od makularne degeneracije;
  • Vitamin C i E;
  • Zeaksantin i lutein- antioksidanti koji su u mogućnosti da smanje šanse da se pojavi makularna degeneracija;
  • Flavonoidi.

Source: healthonlinecentral


1 Comment

Vid na daljinu -Trikovi pomoću kojih možete popraviti svoj vid na daljinu - domacin.ba · 21. Jula 2021. at 15:36

[…] čak 40 odsto odraslog stanovništva širom planete nosi naočare. U ovom tekstu saznaćete kako popraviti vid na daljinu uz vrlo efikasne vježbe za oči, koje ujedno spriječavaju zamor očiju, prateće […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.