fbpx

 

Svježi krompir je poslastica. Zašto da ga ne uzgojite sami? Ne treba cijelo polje, samo par kanti.

Trebat će vam:

[umetnime]

2 crne kante (krompir ne voli sunčevo svjetlo!)

oštar nož

marker

nešto da napravite rupe na dnu kanti (lemilica?)

zemlja

krompir sa klicama

krom 2

Prvo ćete napraviti nekoliko rupa na dnu obje kante, kako bi imali dobru drenažu zemlje. To je važno, jer krompir može istrunuti ako je zemljište suviše vlažno. Kada na prvoj kanti izbušite rupe, ostavite je na stranu. Ne morate učiniti ništa više s tom kantom. To će biti vanjska kanta.

[umetnime]

krom 3

Nakon što izbušite rupe i na drugoj kanti, podijelite je na 3 dijela, sa uglom od 120°. Tada povucite okomitu crtu dolje niz kantu. Onda nacrtajte dvije linije paralelne 5 cm debljine. Napravite 5 cm obruč pri vrhu i dnu kante. Izrežite pravokutnike tako napravljene. Na kraju, trebate dobiti kantu s 3 prozora kao što se vidi na slikama.

[umetnime]

krom 4

Prvo stavite unutarnju kantu u vanjsku kantu. Tada napunite kante do pola sa zemljom. Sada stavite po jedan proklijali krompir odmah ispred svakog prozora, na pola puta od sredine prema stranici kante. Dopunite kante sa zemljom, vodeći brigu o krhkim klicama. Na kraju dodajte krompiru dosta vode. Zemlja će se sleći oko krumpira, tako da možda bude potrebno dodati još zemlje. Zapamtite, krompir ne smije biti na svjetlosti, može postati zelen i otrovan (proizvodi solanine). Postavite kante na svijetlo mjesto, ali izbjegavajte izravno sunce. Dajte krompiru dovoljno vode, ali ne previše.

krom 5

Kad krompirova stabljika počne cvjetati, prva žetva je spremna. Razdvojite unutarnju kantu od vanjske, i uzmite krompira koliko želite. Sačuvajte zemlju koja ispadne iz kante. Kada završite, stavite unutarnju kantu u vanjsku i vratite zemlju koja je ispala na vrh. Tlo će se prepakirati oko ostatka krompira. Možda će biti potrebno dodati još zemlje, da se izbjegne da sunce osvjetli krompir.

krom 6

Možete nastaviti žetvu krompira iz kante do kasne jeseni / početka zime.


1 Comment

Recept od krompira - 4 korisna i efikasna recepta - domacin.ba · 21. Jula 2021. at 16:12

[…] Krompir je jedna od korisnijih namirnica koja se koristi u ishrani, kozmetici i narodnim medicinskim receptima (kao pomoćno sredstvo). […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.