Da li ste se ikada zapitali koja je razlika između maslaca i margarina? Koji je zdraviji, prirodniji, ima manje holesterola i masnih kiselina i koji je bolji za nas?

Maslac, nusprodukt mlijeka koristi se u prehrani čovječanstva hiljadama godina. Donedavno se smatralo da u usporedbi s margarinom deblja, da ima masnih kiselina i da je općenito nezdrav. No, da li je doista tako?

[umetnime]

Margarin se smatrao lakšom i zdravijom verzijom maslaca – tako se dugo propagirao i prodavao, ali je postalo znanstveno očigledno da nije baš tako dobar za nas. O čemu se zapravo radi? Maslac koji se dobiva od mlijeka sadrži više masti (35 kalorija po kašiki) i prava je energetska bomba.Margarin se dobiva od ulja raznih biljaka i po sastavu je sličan margarinu, ali ugljikove veze u strukturi nisu toliko bogato povezane s vodikovim atomima kao što je slučaj u maslacu, već su više bazirane na međusobnim spojevima.

[umetnime]

Rezultat je tekućina (nešto poput maslinova ulja), a da bi se ta tekućina pretvorila u nama klasičan, praktičniji oblik margarina, prehrambena industrija je priskočila praktičnome, ali kako se sve više pokazuje, nezdravom rješenju zvanom hidrogenizacija. Radi se o dodavanju atoma vodika u strukturu margarina kako on ne bi bio poput ulja, nego masivniji i okusom i izgledom sličniji maslacu, ali bez masnih kiselina. Pri tom procesu struktura atoma se mijenja iz takozvane cis u trans formaciju. Iako je to malena promjena u spoju, ona negativno utieče na način na koji naše tijelo potiče stvaranje dobrog kolesterola,to jest smanjuje ga te potiče stvaranje masnih tvari i predstavlja opasnost za kardiovaskularni sustav.

[umetnime]

Iako se margarin dugo vremena činio kao zdravija opcija, u svjetlu nedavnih otkrića to prestaje biti. Da bi ova dilema bila još neodlučnija, neke prehrambene tvrtke koje proizvode margarin tvrde da su našle način da ga proizvode bez loših trans masti te zdravijim od maslaca. Kome vjerovati? Moćnom prehrambenom lobiju ili zdravom razumu?
images
Ovaj “rat” između maslaca i margarina možda vam se ne čini bitan, ali živimo u svijetu u kojem sve važnije postaje ono što jedemo. Zdrava hrana nam omogućuje normalniji, zdraviji i duži život. Nažalost, razni GMO proizvodi, pesticidi, hemikalije potiču obilniju proizvodnju za sve rastuće svjetsko stanovništvo, ali nas odmiču od zdravog načina života. Čovječanstvo mora razviti svijest o prirodnijoj hrani, a znanost nam u tome može uvelike pomoći.

Izvor: soundset.hr
Foto:soundset.hr


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.