Srebrenički med najkvalitetniji

Srebreničanin Salko Nukić iz mjesta Poljak, koji se bavi pčelarstvom od 2003. godine, prethodne godine je imao hiljadu i dvjesta kilograma proizvedenog meda. Kaže da se od pčelarstva može živjeti, ali je neophodna edukacija, s obzirom na to da je pčelarstvo zahtjevan posao.

-Veliki sam zaljubljenik u pčelarstvo. Imamo najkvalitetniji med u Srebrenici, jer svake godine uspijemo imati sve više meda. Osim toga, učestvujemo na sajmovima meda i kući se vraćamo s nagradama. Prošle godine smo imali 20 zlatnih plaketa -kazao je za Fenu Nukić, koji je i predsjednik Udruženja pčelara “Osat” Srebrenica.

Ističe da je svakim danom sve više zainteresiranih da se bave pčelarstvom. Preporučuje mladim nezaposlenim ljudima da se bave ovim poslom, jer je to isplativo.

-Bavljenjem pčelarstvom je sigurna dobit i solidno se može živjeti od toga. Imamo dobar potencijal za razvoj pčelarstva i to treba iskoristiti. Imamo nezagađenu prirodu i idealne uslove. Priroda je raznovrsna i dobijamo kvalitetan srebrenički med – naglašava Nukić.

Med sadrži komponente potrebne za proizvodnju i polako oslobađanje malih količina vodikovog peroksida.

Vodikov peroksid je vrsta kiseline koja ubija bakterije razbijanjem njihovih staničnih zidova.

Jedno istraživanje je otkrilo da se bagremov med pokazao učinkovitim protiv Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, dvije vrste bakterija otpornih na antibiotike. Zaključio je da su njegove visoke razine moćnog vodikovog peroksida vjerojatno odgovorne.

Na području Srebrenice djeluju dva udruženja pčelara koja broje 150 članova.

Izvor: FENA


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.