Kako bi vaš dom bio besprijekorno čist, vjerojatno barem ponekad koristite skupa sredstva koja mogu biti vrlo toksična. Odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga možete lako pripremiti sami kod kuće. Nakon ovog postupka, fuge (a i pločice) će izgledati kao nove!

Zub vremena i izloženost raznim utjecajima, ponajviše vlazi i toplini, nakon godina korištenja oštete i najkvalitetnije pločice. Najveću promjenu dožive fuge koje se nazale između njih. Možda zato novi trendovi i nalažu nepostojanje fuga ili minimalan razmak između pločica.

Vlaga, grijanje, pare od kuhanja, špricanje hrane prilikom priprave i kuhanja učine svoje. Dok pločice lako očistimo, s fugama to ide teže. Udubine između pločica vole mijenjati boju – pod utjecajem vlage pocrne od plijesni, kao i na onim dijelovima podnih pločica gdje više hodamo, dok smeđu boju poprime fuge na kuhinjskim zidovima. Ovakva ‘zatamnjenja’ odaju dojam neurednosti, a pored toga pati i estetika. Pogled na pločice i mrlje na fugama nije nimalo ugodan. 

Za savršen trik za čišćenje fuga sve što vam treba je jedna bijela svijeća. Nakon što očistite pločice, uzmite svijeću i njom istrljajte fuge. Možete čak i djeci predložiti da to naprave iz zabave. Kao da crtaju kredom.

Kako to uspijeva? Svijeće su vodootporne i zbog toga se između pločica ne skuplja vlaga ni prljavština.

Možete to i sami da provjerite. Istrljajte svijećom bilo kakav komad tkanine. Polijte istrljani dio vodom, a zatim opipajte drugu stranu tkanine – biće potpuno suha.

oslobodjenje

Jos savjeta pronađite klikom ovdje!

www.posjeti.ba


1 Comment

5 recepata za sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća - domacin.ba · 12. Oktobra 2021. at 9:04

[…] i grejpfruta. Procijedite. Tečnost uspite u bocu sa raspršivačem. Koristite sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća za osvježenje prostorija u […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.