Većina nas se susrela sa problemom štete koju nanose puževi na proklijalim biljkama u vrtu. To se ponavlja iz sezone u sezonu. Zaštita vrta od puževa je uvijek akutelna.

Rupe u listovima mlade salate i tikvice, oštećene, već poluzrele jagode, rupe na blitvi i sluz koja je vidljiva na stabljikama rajčice slika je koju su zacijelo već vidjele već sve vrtlarice i vrtlari.

Krenuli su!

Uporna napast zvana puževi i ove godine krenula je na mnoge kulture. Vrtlarima muku zadaje i činjenica da pokušano rješenje od prošle godine ne mora nužno djelovati i u novoj sezoni.

Savjeti za zaštitu vrta prirodnim putem

Stoga vam donosimo pregršt savjeta kako vrt zaštititi prirodnim sredstvima od ovih malih napasti.  Kako ih potaknuti da ga što prije napuste.

Riječ je o metodama koje koriste ekološki proizvođači, travari, profesionalni vrtlari, ali i iskusni uzgajivači voća i povrća koji su iskoristili znanje svojih prabaka i pradjedova.

Protiv puževa u vrtu isprobajte slijedeće metode:

1. Zaštita vrta od puževa uz upotrebu pregrada 

Želite li izvrsnu zaštitu od nametnika, posadite vrt u obliku podignutih gredica.

No, ako ste ga već posadili na tlu, od puževa ga možete zaštititi ogradom. Za izradu ograde vam mogu poslužiti stara daska, čvrsta tkanina, komad kartona i drugi materijali.

Stop puževi!

Osim što će spriječiti puževe da dospiju u gredicu, na neke od njih puževi će se i popeti, čime ćete ih lakše ukloniti iz vrta.

2. Mirisna zaštitna ograda 

Uporne nametnike puževe možete otjerati biljkama. Zahvaljujući činjenici da kod nekih biljaka puževi ne vole miris, a kod drugih pak teksturu listova.

Biljke poput kadulje, gorušice, paprati, ricinusa, maka i dragoljuba mirisom će otjerati puževe. Posadite ih u blizini kultura koje želite zaštititi.

Možete ih posaditi i kao prirodnu, ukrasnu ogradu oko cijelog vrta.

Dodatna zaštita od puževa

U gredicu možete staviti i listove ovih biljaka, za dodatnu zaštitu.

Gredice s lisnatim povrćem možete zaštititi tako da oko njih posadite hren, timijan, crveni luk i češnjak, budući da i njihov miris puževe odbija.

Puževi ne vole biljke s dlakavim i sjajnim listovima pa će i one poslužiti kao prirodna zaštita od ovih nametnika.

3. Zaštita vrta od puževa sakupljanjem  

Puževe možete ručno sakupiti i tako ih fizički ukloniti iz svog vrta, rano ujutro ili navečer, kada se hrane.

Ova metoda, nažalost, nije dugotrajna, pa ćete je vrlo često ponavljati.

4. Zaštita vrta od puževa biološkim ostatcima

Okružite li i ispunite gredicu bio otpadom, piljevinom, pepelom, borovim iglicama ili talogom kave, možete spriječiti pojedine vrste puževa da se pogoste vašim voćem i povrćem.

Puževima će smetati njihov osjet na koži, pa će ih izbjegavati.

Morska sol protiv puževa

Ako živite uz more, iskoristite morsku travu – puževi ne vole sol. Plitko je ukopajte u blizini gredice, ali ne preblizu stabljikama, da sol ne našteti uzgajanim kulturama.

Kada se osuši i počne raspadati, zbog svoje teksture bit će još jedan razlog zašto će puževi izbjegavati to područje.

Vrt možete zaštititi i kvalitetnom kremenom zemljom (poznatom i kao dijatomejska zemlja), koju možete posuti oko gredice ili samih biljaka.  Nju pak koristite za suhog vremena, jer je tada djelotvornija.

5. Zaštita vrta od puževa pomoću mamaca

Isprobajte i neke od prirodnih rješenja koje će kao mamci privući neželjene puževe i olakšati vam njihovo uklanjanje iz vrta.

Posadite kadife, puževima je ovo cvijeće omiljena poslastica, pa ih sakupite dok se hrane.

Stavite uz gredice kamenje, osobito oblo, i ujutro ćete ispod njih moći naći puževe.

Gozbom protiv puževa

Napravite im gozbu – u blizini gredica, plitko ukopajte ostatke kore naranče, limuna, salate, jabuke, grejpa i prekrijte materijalom. Puževi će se doći počastiti, a vi ih ujutro sakupite te uklonite.

Ako nemate ostataka voća ili povrća, poslužit će i običan karton. Ostavite ga na tlu, danju će se puževi skriti ispod njega.

6. Zaštita vrta od puževa uz pomoć prirodnih predatora

Pozovite ježa u vrt, osigurajte mu stanište od drveta ili grančica i dopustite mu da vas u zamjenu za gostoprimstvo riješi problema s puževima, kojima se hrani.

Ako imate mogućnosti, u vrt pustite kokoš, patku ili gusku, budući da se one također hrane puževima.

U posljednjih nekoliko godina, osobito je popularna indijska patka trkačica, budući da čini manje štete u odnosu na drugu perad – prilikom potrage za puževima, ne uništava kulture u vrtu.

Puževima se još hrane i ptice slavuj, crvendać, drozd, čvorak, bijela pastirica, trčci, ali i zmije, žabe, kornjače i gušteri.

7. Zaštita vrta od puževa pomoću bakrene žice 

U pojedinim slučajevima, kao prepreka za puževe poslužit će i obična bakrena žica, koju je, u dva sloja, potrebno postaviti kao ogradu oko gredice ili uz same biljke.

Puževi ne vole kontakt s bakrom, a kao jedan od mogućih razloga navodi se reakcija između puževe sluzi i bakra.

Izvor: alternativa-za-vas.com


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.