Često se pitate gdje ovaj put otići na izlet, koju novu ljepotu istražiti. Mi vam predlažemo našu prirodnu ljepotu, gotovo netaknuti dio prirode – Prokoško jezero.

Prokoško jezero je ledničko jezero koje je nastalo na planini Vranici, nedaleko od Fojnice. Kada jednom dođete na ovo mjesto, poželjet  ćete stalno se vraćati.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1485 metara, dužina mu je oko 400 metara, a širina oko 170 metara.Dubina jezera je oko 10 metara. U njemu ima ubačene kalifornijske pastrmke, a jezero je poznato i zbog  tritona u njemu.
Do jezera se dolazi iz Fojnice, makadamskim putem dužine oko 20 km.

Inače, Prokoško jezero i okolina su 1982. godine proglašeni za regionalni park prirode i postali su zona stroge zaštite, a 2005. područje je proglašeno spomenikom prirode.

Zašto posjetiti Prokoško jezero?

Ne samo da je lijepo, nego je to dio prirode koji je gotovo netaknut, dio prirode koji će vas svojom ljepotom i čistoćom ostaviti bez daha. Kolibe koje okružuju ovo jezero napravljene su u stilu starih seoskih kućica što uveliko doprinosi autentičnosti ovog mjesta i ukoliko imate sreće možda vidite tritona, malu endemičnu životinjicu koja je na rubu istrebljenja.
Koliko god da je život ubrzan, zastanimo na tren i odvojimo dio vremena za uživanje u prirodi, za odlazak na mjesto gdje se savršenstvo i čistoća dodiruju i daju nezaboravne impresije vama i vašim bližnjima.

Autor: Žana Matić

Video: Helifilm production

Pogledajte još zanimljivih članaka klikom ovdje!

O turističkim atrakcijama možete pronaći i na našem portalu www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.