Bihaćka ljepotica Una je jedna od najljepših europskih rijeka. Sve karakteristike koje smatramo kriterijima ljepote neke rijeke zastupljene su kod ove tirkizne ljepotice. Čistoća, boja, ljepota okolnog krajolika, bogatstvo živog svijeta, uklopljenost u kulturnu i povijesnu baštinu…

Una izvire u Lici, u selu Donja Suvaja. Potom ulazi u Bosnu i čini žilu kucavicu mnogih mjesta i gradova sjeverozapadne Bosne. Ukupna dužina ove krasne rijeke je 212 km s površinom porječja od 10.400 km2. Velikim dijelom svojeg toka rijeka čini granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Velikim dijelom toka Unom dominiraju sedrene barijere, kaskade, vodopadi, brzaci, virovi… Naravno, to podrazumijeva da rafting i kajakaštvo predstavljaju najzastupljenije sportsko-rekreativne aktivnosti. Kako se dio Une koji je najpogodniji za avanturistički turizam nalazi u Bosni i Hercegovini, rafting i kajakaška uzbuđenja prvenstveno organiziraju tamošnje agencije, no ako poželite, ne nedostaje ni hrvatskih agencija koje će vam pružiti istu uslugu.

Una ronjenje ispod slapova

Težina rijeke varira i ovisi o odabranoj trasi i vodostaju. Sezona raftinga u pravilu traje od ožujka do listopada. Premda je rafting mnogima adrenalinski vrhunac koji jedna rijeka može pružiti, na Uni se organizira nešto što teško može biti nadmašeno po količini uzbuđenja – ronjenje ispod slapova, tzv. speed river diving.

Radi se o nevjerojatnom stapanju s dinamikom divlje rijeke, gdje se ronilac nalazi u novoj dimenziji dok se vodena masa obrušava s visokih slapova, ključa i pjeni. Speed river diving je avantura kojoj su ime dali upravo ronioci na Uni, a broj ovisnika o ovoj aktivnosti strelovito raste i svake godine dolaze mnogobrojni ronioci iz zemalja srednje i zapadne Europe.

Ovaj oblik upoznavanja rijeke nekome se može činiti opasnim, no ronjenje u bistrim vodama Une nadgledaju i vode iskusni instruktori, koji brinu o sigurnosti ronilaca u novom i nepredvidivom okruženju.

Instagram foto: Mapa kulture

Autor: Džanan Kišmetović

Izvor: adiva.hr

Pogledajte još zanimljivih članaka klikom ovdje!

O turističkim atrakcijama možete pronaći i na našem portalu www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.