Povrće bez kojeg je teško zamisliti prehranu definitivno je skromni krompir koji je nažalost najmanje cijenjeno povrće na svijetu unatoč brojnim odlikama.

[umetnime]

Naime nebrojeno puta je spašavao svijet od gladi, prva je namirnica uzgojena u svemiru, a u jednom trenutku je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato. Veličanstveni krumpir osim u ishrani zahvaljujući svojim hvale vrijednim svojstvima ima niz korisnih upotreba u kućanstvu.

1. Prilikom izmjene žarulje u lusteru došlo je do njezinog pucanja nakon čega su dijelovi ostali u navoju lustera. Ovaj problem umjesto pozivanjem majstora lako možete riješiti običnim krompirom. Krompir izdubite i nataknite ga na ostatak žarulje, zaokrenite kako biste ostatke izvukli i problem je riješen.

2. Krompir vam može poslužiti kao dekorativni pečat kojim primjerice možete ukrasiti stari stolnjak ili s djecom oslikati razglednice. Krompir prepolovite na pola i na jednoj polovici nožićem oblikujte srce ili motiv po vlastitom izboru, u tanjur stavite malo boje i u njega uronite ‘žig’. Prislonite ga na željenu podlogu i vaša zabavna kreacija je gotova.

3. Sirovi krompir odlično uklanja masnoće, primjerice tragove prstiju na vratima ili okorjele tragove soli i kamenca na maski za ronjenje. Dovoljno je da ga prerežete na pola i sredinom dobro istrljate tragove masnoća na spomenutim površinama. Osim toga je i odlično sredstvo za čišćenje hrđe, a zanimljivo je da se pročišćeni škrob upravo iz krompira upotrebljava u prehrambenoj industriji, kao ljepilo,a u tekstilnoj industriji za škrobljenje rublja.

4. Skromni krompir izvrsna je hrana i za cvijeće, sobno bilje posebno će oživjeti i procvasti ukoliko ga zalijevate vodom u kojoj se kuhao krumpir. Ukoliko se odlučite svoj balkon ukrasiti pelargonijom njezinu bujnost postići ćete ako je prilikom sadnje stavite u izdubljeni krompir pa u zemlju.

5. Presoljenu juhu ili varivo upravo sirovi krompir može spasiti od bacanja a vas od etikete loše domaćice. Par kriški krompira ubacite u lonac i prokuhajte ga par minuta koliko mu je dovoljno da upije višak soli iz hrane i vaš ručak je spašen.

 

Izvor:haber.ba/zadovoljna.hr


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.