Malo šta miriše tako divno i ujedno vas vraća u djetinjstvo kao kukuruza. Da li ste zaboravili koliko je zdrava i zašto je toliko volimo? Podsjetite se.

Kukuruz se koristi na nebrojeno mnogo načina. Zrno ili neki drugi dijelovi biljke mogu se naći u najrazličitijim proizvodima — od ljepila do majoneze, od piva do papirnatih pelena. Kukuruz se čak počeo koristiti i za proizvodnju goriva, etanola — premda to izaziva velike polemike. No to nije sve. Sigurno postoje još mnogi načini korištenja kukuruza koje tek trebamo otkriti.

Danas je kukuruz uz pšenicu i rižu jedna od tri vodeće poljoprivredne kulture u svijetu. Te su tri vrste žitarica glavna hrana većine čovječanstva, a da i ne spominjemo koliko su važne za prehranu stoke.

Sa kukuruznim brašnom možete napraviti, kao što se kaže, „300 čuda“, fenomenalnih, zdravih obroka. Ono sadrži brojne nutrijente, vitamin A, magnezijum, željezo, cink, selen, … Povoljno utiče na probavu, štiti vid i jača kosti. Kukuruzno brašno sadrži određene antioksidante, koji štite oči od „teškog“ svjetla, apsorbuju „plavo“ svjetlo, ono koje najviše šteti vidu, a vjeruje se da može zaštiti organizam i od bolesti staračkog slabljenja vida. A, s obzirom da sadrži kalcijum, pomaže u jačanju zubi i kostiju.

Kukuruza se priprema lahko. Ovi sastojici su vam potrebni: 1 kg kukuruznog brašna, (po želji, možete staviti i 4 kašike običnog brašna), 5 kašika ulja, malo soli i šećera. Sve sastojke pomješate, oblikujete smjesu u tepsiji, premažete sa malo ulja i pečete na 200 stepeni dok ne porumeni.

Neke žene stavljaju i kiselu vodu ili sir. Kako vi pravite pogaču od kukuruznog brašna? Da li su vam bake otkrile neke trikove?

Izvor: haber.ba/lpm


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.