Problem progresivnog opadanja i prorjeđivanja kose imaju mnogi ljudi bez obzira na starosnu dob. Postoje 3 vrste preparata kojima se ovaj problem može riješiti.

Anti-androgeni preparati se koriste kod terapija ćelavosti, kada je ćelavost nasljedna. Na tržištu danas postoji veliki broj anti-androgenih preparata za oralnu primjenu, a koji da izaberete, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom ili farmaceutom.

[umetnime]

Stimulatori rasta pomažu kod podsticanja kose na rast, ali ne eliminiraju uzrok opadanja kose, pa se preporučuje njihovo korištenje u kombinacijom sa aanti-adnrgenim preparatima, jer se tako postiže sinergija-zaustavlja se opadanje kose i ujedno podstiče njen rast.Ovih preparata ima dosta na tržištu, a pored njih efikasnom se smatra i laserska fototerapija vlasišta.

Ublaživači upalnih procesa su preparati koji smanjuju upalu vlasišta, svrbež vlasišta, crvenilo i perut. Koriste se i kod opadanja kose uzrokovanog hormonskim promjenama, ili usljed reakcije na neke lijekove. Razlozi za opadanje kose mogu biti različiti, a neki od njih su: posljedica hemoterapije, groznica, pojačan rad štitne žlijezde,…itd. Preporučuju se šamponi za dubinsko čišćenje kose i vlasišta, koji su dobra prevencija upalnih procesa. Maksimalan efekat se postiže kombinacijom anti-androgenih preparata, stimulatora rasta kose i ublaživača upalnih procesa.


Vitamin H (biotin) se često zove i vitamin za kosu. Ovaj vitamin poboljšava strukturu i kvalitetu kose, ali ne utiče na njen rast. Smatra se da je jedna tableta od 2,5 mg biotina dnevno dovoljna, ali za najbolje rezultate da bi ih trebalo uzimati bar 6 mjeseci.

Ulja žalfije, ruzmarina i lavande su prirodna ulja, koja se tradicionalno koriste kod opadanja kose, jer spriječavajau zgrušavanje membranskog tkiva oko folikula dlake. Za masiranje vlasišta koristi se amla ulje u kombinaciji sa sokom od limuna.

[umetnime]

Jedan od prirodnih lijekova kod problema opadanja kose je i samljeti sjemenke limuna sa sjemenkama crnog bibera, dodati malo vode, i time masirati krojen kose. Ovom pastom poboljšavate i cirkulaciju, a treba je primjenjivati svakodnevno za najbolje rezultate i to za period od mjesec dana.

Također, bijeli luk se tradicionalno koristi kod problema opadanja kose. Uzmite nekoliko čehni bijelog luka i dodajte ih u 250mg alkohola, držite tako 10 dana i procijedite. Ovoj tinkturi dodajte par kapi lavande radi boljeg mirisa i masirajte glavu svakodnevno.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.