fbpx

Problem progresivnog opadanja i prorjeđivanja kose imaju mnogi ljudi bez obzira na starosnu dob. Postoje 3 vrste preparata kojima se ovaj problem može riješiti.

Anti-androgeni preparati se koriste kod terapija ćelavosti, kada je ćelavost nasljedna. Na tržištu danas postoji veliki broj anti-androgenih preparata za oralnu primjenu, a koji da izaberete, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom ili farmaceutom.

Stimulatori rasta pomažu kod podsticanja kose na rast, ali ne eliminiraju uzrok opadanja kose, pa se preporučuje njihovo korištenje u kombinacijom sa aanti-adnrgenim preparatima, jer se tako postiže sinergija-zaustavlja se opadanje kose i ujedno podstiče njen rast.Ovih preparata ima dosta na tržištu, a pored njih efikasnom se smatra i laserska fototerapija vlasišta.

Ublaživači upalnih procesa su preparati koji smanjuju upalu vlasišta, svrbež vlasišta, crvenilo i perut. Koriste se i kod opadanja kose uzrokovanog hormonskim promjenama, ili usljed reakcije na neke lijekove. Razlozi za opadanje kose mogu biti različiti, a neki od njih su: posljedica hemoterapije, groznica, pojačan rad štitne žlijezde,…itd. Preporučuju se šamponi za dubinsko čišćenje kose i vlasišta, koji su dobra prevencija upalnih procesa. Maksimalan efekat se postiže kombinacijom anti-androgenih preparata, stimulatora rasta kose i ublaživača upalnih procesa.


Vitamin H (biotin) se često zove i vitamin za kosu. Ovaj vitamin poboljšava strukturu i kvalitetu kose, ali ne utiče na njen rast. Smatra se da je jedna tableta od 2,5 mg biotina dnevno dovoljna, ali za najbolje rezultate da bi ih trebalo uzimati bar 6 mjeseci.

Ulja žalfije, ruzmarina i lavande su prirodna ulja, koja se tradicionalno koriste kod opadanja kose, jer spriječavajau zgrušavanje membranskog tkiva oko folikula dlake. Za masiranje vlasišta koristi se amla ulje u kombinaciji sa sokom od limuna.

Jedan od prirodnih lijekova kod problema opadanja kose je i samljeti sjemenke limuna sa sjemenkama crnog bibera, dodati malo vode, i time masirati krojen kose. Ovom pastom poboljšavate i cirkulaciju, a treba je primjenjivati svakodnevno za najbolje rezultate i to za period od mjesec dana.

Također, bijeli luk se tradicionalno koristi kod problema opadanja kose. Uzmite nekoliko čehni bijelog luka i dodajte ih u 250mg alkohola, držite tako 10 dana i procijedite. Ovoj tinkturi dodajte par kapi lavande radi boljeg mirisa i masirajte glavu svakodnevno.


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.