fbpx

Žgaravica je problem koji imaju mnogi ljudi. To je žareći bol iza grudne kosti, koji se širi prema vratu. Često je prati osjećaj vraćanja hrane, s kiselim ili gorkim okusom u ustima. Kod pojave žgaravice, česti su osjećaji i mučnine i povraćanja kao popratni simptomi. Do žgaravice dolazi kada kružni mišić između jednjaka i želuca, postane slab i počinje se neprikladno otvarati u pogrešno vrijeme. Tada se želučana kiselina i ostali sadržaji želuca vraćaju u jednjak, nadražujući sluznicu i uzrokujući žgaravicu.

Žgaravica se obično javlja sat vremena nakon obroka, najčešće obilnijeg obroka. Njoj doprinose i stres, pušenje, konzumacija alkoholnih i gaziranih pića, povišen pritisak u trbušnoj šupljini kao posljedica nošenja uskih odjevnih predmeta. Podstiču je masna hrana, pržena hrana, čokolada, jaki začini, luk, citrusno voće i jaki čajevi, ali i preobilni obroci, slabo žvakanje ili brzo gutanje hrane.

U 80% slučajeva, žgaravica se javlja u noćnim satima. Lijeganje s punim želucem uzrokuje veći problem i pritisak u jednjaku koji dovodi do protiskivanja hrane natrag u jednjak. Čak 75% osoba koje pate od žgaravice, navode da ih simptomi bude ili ometaju u spavanju, dok 40 % ispitanika navodi da žgaravica utiče na njjihove radne sposobnosti čak cijelog narednog dana.


Kako spriječiti žgaravicu?

Najbolji način je pokušati promijeniti prehrambene navike. To podrazumijeva regulisanje tjelesne težine, izbjegavanje nošenja tijesne odjeće, izbjegavanje začinjene i masne hrane ili pržene hrane, te uzimanje obroka kasno noću. Ukoliko sve ove mjere ne dovedu do poboljšanja i željenog olakšanja, preporučuje se uzimanje lijekova koji smanjuju želučanu kiselinu ili je neutrališu, te konsultacija sa liječnikom.


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.