Simptomi su subjektivni doživljaji tjelesnih promjena koje nastaju u toku nekog patološkog stanja (bolesti) ili procesa u organizmu.

Različiti bolesnici, simptome bolesti subjektivno doživljavaju na različite načine, pa tako kod pojedinih bolesnika simptomi iste bolesti izazivaju jak doživljaj subjektivnih tegoba, dok drugi bolesnici te tegobe jedva primjećuju. Neke specifične bolesti ispoljavaju tipičnu grupu simptoma, npr trijada karakterističnih simptoma. Međutim, pojedini simptomi ponekad označavaju ili defininišu u velikoj mjeri nepoznatu etiologiju (uzrok) ili patogenezu (razvoj) bolesti, ili se koriste se kao sinonimi za te bolesti. Skup većeg broja objektivnih i subjektivnih simptoma definiše se kao sindrom.

Koža

Ukoliko vas koža svrbi, ili je isušena ili se počinje ljuštiti iz vama nepoznatog razloga, moguće je da se radi o lišajevima. U rjeđim slučajevima ove promjene navode da se radi o nekim problemima sa jetrom. Ako ste primijetili da vam je koža promijenila boju, te je sada narandžasta ili ima žućkastu nijansu, radi se o pretjeranom unosu hrane koja sadrži beta-karoten ili je to signal za probleme s jetrom ili žuticom. Ako vam koža postaje nečista, vjerovatno se radi o želučanim tegobama, cistama na jajniku ili upalama mjehura. Umorna ili pepeljasta koža simbolizira dehidraciju ili nedostatak vode u organizmu.

Kosa

Ukoliko vam kosa rano sijedi, radi se o nedostatku vitamina B12. Ako vam je kosa tj. dlaka tanka radi se o nedostatku unosa nekih minerala. Ovaj problem najčešće pogađa žene u menopauzi ili postmenopauzi.

Obrve

Ako vam se obrve iznenada prorijede  ili ispadaju, smanjena je aktivnost rada štitne žlijezde, koja porizvodi hormon nužan za rast dlačica. Ukoliko je taj problem prisutan, simptomi su i isušenost kože, gubitak težine i stalan osjećaj umora.

Oči

Crvenilo očiju ili istaknutije kapilare na bjeonjači znaci su iritacije i infekcije očiju. Bacite svu kozmetiku stariju od 6 mjeseci. Podočnjaci signaliziraju anemiju. Znaci anemiju su i bljedunjavi ili ružičasti kapci. Blijed izgled znači da tijelu nedostaju crvena krvna zrnca.Ako primijetite titranje oka radi se o nahladi živca ili očnog mišića.

Usta

Krvarenje desni nastaje najčešće zbog loše oralne higijene, loše prehrane ili pretjeranog konzumiranja alkohola. Krvarenje može biti i znak trudnoće jer hormonalne promjene omekšavaju zubno meso. U rjeđim slučajevima krvarenje može biti znak leukemije ili bolesti koje utiču na grušanje krvi.

Usne

Ispucale usne najčešće su simbol anemije ili nedostatka željeza. Ukoliko primijetite ispucale usne praćene gubitkom težine, češćom potrebom za mokrenjem, to mogu biti znaci dijabetesa. Blijede usne su također simbol nedostatka željeza, ali i srčanih ili plućnih tegoba, jer se zbog njih smanjuje dotok kiseonika u krvotok.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.