Riža je porijeklom iz Kine, tačnije iz delte moćne rijeke Jang-ce. To je biljka koja se kao mladica sadi na terasama poplavljenim vodom. Tako raste u vodi sljedećih 3-9 mjeseci nakon cvjetanja, se ispušta voda sa terasa. Čim sazrije, riža se žanje i odvaja se zrno od klasja. Sve blagodeti riže pročitajte u nastavku.

Daljnjim postupkom bruse se ljuske sa zrna dok ono ne postane žutocrveno, odnosno žuto zeleno i ovijeno samo sa srebrnom košuljicom. Tu rižu nazivamo, smeđa ili prirodna riža. Prirodna riža sadrži balansne tvari, ugljikohidrate, masti, proteine, minerale i vitamine. Da bi dobili rižu bijelog zrna, rižina zrna se poliraju, ali pri tome se košuljica koja je najbogatija bjelančevinama gubi.

Danas postoji oko 8000 sorti riže.

Blagodeti riže

Imate uske vaze ili flaše koje biste rado očistili, ali ne znate kako. Riža je rješenje vašega problema. Napunite vazu vrućom vodom i dodajte malo deterdženta za suđe. Zatim dodajte 60 g bijele riže i dobro protresite. Sačekajte par trenutaka da se prljavština razradi, pa ponovo protresite vazu. Isperite toplom vodom.

Želite očistiti flaše tj. njihovu unutrašnjost. Potrebno vam je slijedeće: 1 kašika nekuhane riže po flaši, deterdžent za suđe, voda i pijesak. Ugrubo operite flaše pod mlazom vode i ostavite malo vode na dnu flaše. Dodajte deterdženta za suđe, jednu kašiku riže (može zrno kafe), začepite flašu i tresite. Mućkajte flašu izvjesno vrijeme i potom isperite. Ako je ostalo još mrlja ili prljavštine, uz pomoć lijevka uspite malo čistog pijeska u svaku flašu.


Pomoću uske četkice, trljajte svaku flašu iznutra. Dobro isperite flašu. Ukoliko ni sada niste sve očistili, unutar svake flaše uspite ¼ šolje jabukovog sirćeta i nekoliko kašićica sode bikarbone. Ne zatvarajte flašu, a uskoro će se pojaviti pjena. Ostavite preko noći i operite slijedeći dan. Umjesto jabukovog sirćeta, možete koristiti i svježe cijeđeni limunov sok.

Pogledajte naš online shop!

O turističkim atrakcijama možete pronaći i na našem portalu www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.