fbpx

Kineski stručnjaci posebnu pažnju usmjeravaju ka energiji potrebnoj našem organizmu i obrascima postavljanja i kretanja iste. Navode da se energija kreće različitim dijelovima tijela i u različito vrijeme. Tokom 24-sata, odnosno tokom jednoga dana, tijelo daje različite energije različitim organima. Ukoliko se, primjera radi, svaku noć budimo u isto vrijeme, to znači da su neke energije blokirane, odnosno pogrešno usmjerene.

[umetnime]

Ukoliko se budite ujutro od 5-7 sati-to znači da su svi otrovi nakupljeni i/ili razgrađeni tokom noći van našeg organizma/sistema. Debelo crijevo je najaktivnije tokom ovog perioda. Ukoliko ste imali samo par sati sna, uzrok ranog buđenja je kasna večera ili loša ishrana.


Ukoliko se budite ujutro od 3-5 sati-u ovom periodu se pluća oporavljaju i opskrbljuju naš organizam neophodnim kiseonikom. Provjerite da li vam je dovoljno toplo, i pokušajte uraditi neke vježbe disanja. Problemi s plućima se najčešće odnose na tugu i bol.

Ukoliko se budite od 1-3 sati-jetra u ovom periodu ispušta toksine i proizvodi svježu krv, pa je ovaj period buđenja ključan period za detoksikaciju tijela i proces obnavljanja. Također, ovaj period ukazuje na negativne emocije, ljutnju, frustraciju i vaša „duhovna“ strana jetre vam pokušava skrenuti pažnju na ove probleme.   Pokušajte ih se riješiti vježbama disanja odnosno duhovnim vježbama.

[umetnime]

Ukoliko se budite od 23-1 sati-u ovom vremenskom periodu se energija yin pretvara u yang energiju i vi vjerovatno u sebi nosite neko zamjeranje prema sebi i/ili drugima. Yang energiju tijelo treba „sačuvati“ za naredni dan jer je to aktivna energija i potrebna nam je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i snagu. Također, smanjite unos nezdravih ulja i masti. Dajte sve od sebe da budete smireni i čuvajte energiju jačajući ljubav i poštovanje prema sebi samima.

Ukoliko se budite od 21-23 sati– većina ljudi zaspi u ovom vremenskom periodu i tada se naš endokrini sistem, koji upravlja hormonima i metabolizmom,  ponovo balansira i puni enzimima. Ukoliko imate problema sa spavanjem u ovom periodu, vjerovatno ste u nekom „ludom“ životnom periodu u stilu bori se ili bježi. Još vas muče događaji od prethodnog dana ili se psihički spremate za izazove za naredni dan. Ponavljajte pozitivne mantre, uključite muziku koja vas opušta, napravite zeleni čaj ili čaj od kamilice i ukinite prekasnu večeru.

 


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.