fbpx

Majčina dušica (vrijesak, bablja dušica, divlji bosiljak, tamjanika, materinka ili bukovica) zbog velike koncetracije diterpenoida  u svom sastavu može djelovati kao analgetik na razne upale i bolove uzrokovane upalama. Koristite majčinu dušicu kao zamjenu za mnoge lijekove. U ovo saznanje se poklapa i nedavna studija objavljena nakon istraživanja njemačkih i talijanskih stručnjaka. Oni navode da ni meso ni povrće nisu čudo prirode, nego su to začini.

Radi se o grmolikoj, višegodišnjoj biljci sitnih listova jajstog oblika i okruglih, ružičastih cvjetova.  Majčina dušica cvjeta od juna do augusta, na sunčanim i pretežno suhim mjestima, na livadama, pokraj puteva ili na krajevima šuma i šumaraka. Ovaj začin se najčešće koristi za poboljšanje rada srca, nervnog sistema, liječenja depresije i poboljšanja raspoloženja. Također, majčina dušica pomaže kod nesanice. Koristi se u ishrani i kao začin, gdje se sitno isjeckani listovi dodaju salatama, omletima, picama, jelima sa roštilja i raznim slasticama i napitcima.

Majčina dušica u narodnoj medicini

Koristite majčinu dušicu kao lijek za reumu

U litar rakije (lozovače ili komovice) dodajte 80g cvjetova majčine dušice. Neka odstoji 20 dana, procijedite i koristite za masažu bolnih mjesta na tijelu.

Lijek za poboljšanje sna

Majčinu dušicu kuhajte u zatvorenoj posudi jer njeni ljekoviti sastojci brzo isparavaju. Za čaj koji će vam pomoći kod regulacije nesanice uzmite supenu kašiku majčine dušice i prelijte je s 2 dl proključale vode.  Poklopite posudu s čajem i pustite da odstoji pola sata. Procijedite čaj, zasladite medom i pijte nekoliko puta na dan.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

Mini Cart 0

Your cart is empty.