fbpx

Poznato je da su pobjednici Olimpijade stavljali na glavu lovorov vijenac, i simboličko značenje ovog mitskog čina bilo je – za čast i slavu. Sve ove osobine koje se pripisuju ovoj biljci otkrivaju, da je lovor bio veoma važan našim precima. Sigurno zato postoji i razlog.

[umetnime]

Iako ga koristimo uglavnom kao začin, gdje su nam poznata ljekovita svojstva lovorovog lišća i bobica, i eterična ulja od lovora su poznata i korištena zbog glavnih aktivnih supstanci  ove biljke odnosno pinena i cineola.Psihoaktivni efekti lovora su opisani u mnogim mitovima i legendama, među kojima je najpoznatiji onaj kada Oracle u Delfima, žvaču lovor i tako predviđaju budućnost.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora imaju umirujuća dejstva, a sve što morate učiniti je da zapalite jedan list u pepeljaru, izađite iz sobe i vratite se nakon 10 minuta. Soba će biti puna mirisa, koji će djelovati opuštajuće i umirujuće svim članovima porodice.

[umetnime]

Kao ljekovita biljka, lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antioksidans. Ovo sve ima pozitivan učinak na raspoloženje. U isto vrijeme, listovi i bobice su efikasni u liječenju histerije, neurastenije želuca gripu …

 

Natureandhealthyadvice

Mini Cart 0

Your cart is empty.