Grupe lijekova utiču na rad mozga usporavajući ga, oštećuju nervni sistem, a za posljedicu mogu imati i gubitak pamćenja. Dobro pročitajte nuspojave tableta na prospektima koje dobijate uz tablete. Pogotovo one koje koristite svaki dan.

Donosimo savjete za neke vrste lijekova o kojima trebate posebno voditi računa:

Lijekovi protiv depresije i anksioznosti

Lijekove kao što su Valijum, Librium, Xanax, Dalmane ili Ativan koje ljekari prepisuju depresivnim i anksioznim osobama mogu dovesti do privremenog gubitka pamćenja. Oni negativno utiču na neke dijelove mozga tako što ometaju prijenos podataka iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Tada se osoba mnogih stvari ne sjeća. Kako bi se izbjegli ovi problemi, farmaceuti savjetuju da se osoba prije korištenja ovih lijekova dobro informiše. Ukoliko primijeti neke od ovih simptoma odmah javi ljekaru. Ukoliko se radi o blažem stepenu depresije i anksioznosti, bolje je prijeći na alternativna rješenja odnosno biljne lijekove i čajeve.

Statini

Lipitor, Lescol, Mevacor, Pravachol, Crestor, Zocor su lijekovi koji se koriste za sniženje nivoa kolesterola u krvi. Ove pilule također smanjuju i njegov nivo u mozgu. To opet dovodi do oštećenja nervnog sistema. Zato farmaceuti savjetuju da ukoliko nivo kolesterola nije zabrinjavajući, umjesto lijekova korigujete ishranu i unosite vitamine B6, B12 i folnu kiselinu.

Grupe lijekova koji se koriste kao antidepresivi

Elavil, Anafranil, Norpramin, Sinequan, Tofranil su neki od lijekova koje liječnici propisuju osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj, depresiju težu i lakšu, hroničnu bol, poremećaje u ishrani, itd. Neka naučna ispitivanja su pokazala da više od trećine odraslih osoba koji koriste neke od ovih lijekova imaju povremeni gubitak pamćenja ili probleme sa koncentracijom. Savjeti: boravite što češće u prirodi, više šetajte, šetajte po svim vremenskim prilikama, slušajte muziku glasno, svaki dan pustite sebi omiljenu muzičku numeru barem jednom,..itd.

Beta-blokatori

Ovi lijekovi pomažu da se rad srca uspori, da se povišeni krvni tlak snizi, ali neki njihovi sastojci kao što su norepinefrin i epinefrin mogu dovesti do gubitka pamćenja i slabije koncentracije. Neki od lijekovi iz ove grupe su: Tenormin, Coreg, Lopressor, Toprol, Inderal, Betapace, Timoptic. Farmaceuti savjetuju da umjesto ovih lijekova uzimate benzotijazepin blokatore kalcijumovih kanala. [umetnime]

Grupe lijekova koji se koriste kao hipnotici

Lunesta, Sonata, Ambien samo su neki od lijekova koji vam pomažu da brže i bolje spavate ali njihova nus pojava je da ograničavaju interakciju između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Alternativni lijekovi, biljni čajevi su rješenje za ove probleme. Uzimanje melatonina u dozama od 3-10 mg može vam donijeti bolji san.

Preporučujemo da posjetiti i www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.