Svi znamo koliko je zdravo jesti povrće i voće jer obiluju vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Da li znate kojih je 5 otrovnih dijelova voća i povrća?

Stoga, trebalo bi dobro obratiti pažnju i pažljivo ih otkloniti pre konzumiranja.

Navodimo vam 5 otrovnih dijelova povrća i voća:

  1. Krompirovi izdanci-toskična materija solanin nalazi se većim dijelom u izdancima i stabljikama krompira, pa ove dijelove uvijek trebamo odstraniti, prije termičkog obrađivanja krompira.
  2. grah- ako grah ne skuhamo dovoljno dobro, otrovati se možemo od otrovne materije nazvane fitohaemaglutinin. Nedovoljno termički obrađen grah nije smrtonosno otrovan, ali je ipak otrovan. Ako ga jedemo u sirovom obliku izaziva mučninu i dijareju, koja može potrajati i nekoliko dana.[umetnime]
  3. Listovi paradajza-ovo povrće je u Europu došlo i počelo se konzumirati tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga je lišće paradajza, u kojem se nalaze dvije otrovne materije solanin i tomatin. Ukoliko se lišće konzumira, solanin i tomatin sadržani u njemu izazivaju probleme sa želudcem. U većim količinima, lišće paradajza može imati kobne posljedic e na pojedinca.
  4. Lišće i cvijeće patlidžana-sa patlidžanom uvijek budite oprezni, koliko god da volite ovo povrće. Lišće i cvijeće patlidžana sadrže otrovnu materiju solanin, pa opreza sa ovom namirnicom nije nikada na odmet.
  5. Košpice jabuke-košpice jabuke sadrže amigdalin, materiju koja se, kada dođe u kontakt sa probavnim enzimima , pretvara u cijanid. Jak omotač košpica jabuka spriječava da ova materija dospije u ljudski organizam. Stoga je jako važno ne gristi košpice jabuka, prije gutanja. Od košpica jedne jabuke nećete imati nikakvih problema, ali problem nastaje kada se radi o većim količinama. Zato, uvijek ispljunite košpice jabuke, jer ionako nemaju dobar ukus.

Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.