Znate li koje su namirnice neograničenog roka trajanja?

MNOGE rok trajanja namirnica veoma zbunjuje, a pogotovo nakon što neku namirnicu već otvore ili napola iskoriste.

Ipak, postoje namirnice s kojima nema brige, one nemaju rok trajanja i ne mogu se pokvariti. U nastavku pročitajte koje namirnice neograničenog roka trajanja.

Med

Med nema rok trajanja. Može promijeniti boju i vremenom postati kristaliziran, ali ga i tada možete koristiti. Ako se kristalizirao, stavite teglu s medom u lonac sa toplom vodom i držite je tako dok se ne otopi. 

Sirće

Sirće bijelo sirće se ne može pokvariti. Ako ste kupili i bocu viška za salate, marinade, čišćenje doma, ne morate se brinuti jer ga uvijek možete iskoristiti.

Riža spada u namirnice neograničenog roka trajanja

Riža nema rok trajanja i sve vrste riže (osim smeđe) jestive su decenijama nakon kupovine. Jedina opasnost je da će vaše zalihe riže (prije nego ih upotrijebite) napasti kukci i dobro se najesti.

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije pravi se inače sa alkoholom pa nema roka trajanja. Ali vanilija mora biti originalna, jer njena imitacija nema ista svojstva i neće zauvijek ostati svježa.

Šećer spada u namirnice neograničenog roka trajanja

Šećer je namirnica neograničenog roka trajanja.Jedino vodite računa da ga čuvate na suhom i hladnom mjestu, i da ne dođe u dodir s vodom ili ga ne napadnu kukci.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob ukoliko je suh, kukuruzni skrob je uvijek jestiv, nema roka trajanja. Ne troši se često, a najčešća upotreba mu je kao zgusnjivač u kuhanju odnosno kao gustin.

Grah spada u namirnice neograničenog roka trajanja

Grah nema roka trajanja, jedina mana mu je da što je stariji duže će mu trebati da omekša pri kuhanju.Poznata je činjenica da grah sporo gubi svoja hranjiva svojstva, pa ako već imate zalihe graha, možete ga kuhati i naredne godine ili nekad kasnije.

Žestoka pića 

Žestoka pića rum ili njemu slična žestoka pića nemaju roka trajanja.Držite ih na suhom i hladnom mjestu, i decenijama kasnije biće gotovo istog ukusa.                                                                                                                             2000-03-08-20-40-30

Namirnice iz zamrzivača ili konzervi

Namirnice iz zamrzivača ili konzervi namirnice iz zamrzivača, ako se ne odleđuju, traju oko godinu dana, jedino što će izgubiti je nešto hranjivosti i okusa. Sva konzervirana hrana ima rok trajanja oko 20 godina i duže, pod uslovom da limenka ili posuda u kojoj je hrana konzervirana, nije oštećena.   

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.