Da li ste odmrzavali frižider? Donosimo Vam 8 domaćinskih savjeta kako da odmrznete frižider.

Izvadite svu hranu iz frižidera i zamrzivača, stavite je u vrećice. Zamotajte u debeli sloj novinskog papira, i u deku i na balkon (tokom zimskog perioda) ili zamolite nekoga u komšiluku da vašu hranu pohrani na jedan dan u svoj zamrzivač. Potom isključite struju i izvucite osigurač. Na dno frižidera stavite peškir, koji će upiti svu vodu koja će curiti kada se led bude topio. Na pod ispred frižidera stavite lavor ili široku posudu u koju će kapati voda iz frižidera. Sve dok se led ne otopi, držite otvorena vrata. Dok se pretinac za zamrzavanje odleđuje, operite sve police u frižideru i sve plitke posude koje se mogu izvaditi iz frižidera.

1.Kada se led otopi, samu unutrašnjost frižidera operite mješavinom tople vode i sode bikarbone.

2.Ne koristite nikakve specijalne deterdžente niti tekućinu za pranje posuđa. Hrana može vremenom (kada je ponovo stavite u frižider) poprimiti ove hemijske mirise.

3.Unutrašnjost pretinca za zamrzavanje namažite s malo glicerina. Kada frižider budete slijedeći put odmrzavali, led će otpadati u velikim komadima, pa će se zamrzivač brže odmrznuti.

  1. Obrišite svaku mrlju u frižider i kapljicu hrane ili pića.
  2. Na krpu stavite malo bijelog vinskog sirćeta, i s vremena na vrijeme obrišite cijelu unutrašnjost frižidera, tako ćete sprijeiti stvaranje plijesni.
  3. Da spriječite stvaranje neugodnih mirisa u frižideru, napunite šoljicu od kafe sa sodom bikarbonom i stavite na policu frižidera. Soda bikarbona upija sve mirise i ne trebate je mijenjate nekoliko mjeseci.
  4. Zamrzivač treba odmrznuti, ako je led u njemu debeo 6 do 7 mm. 
  5. Ako je zamrzivač dobro zatvoren, dovoljno je odmrznuti ga jednom godišnje.

Da li su Vam ovi savjeti dali odgovor na pitanje kako da odmrznete frižider?

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.