Na rukama se mogu primijetiti rani znakovi nekih zdravstvenih problema i bolesti. Kao i lice, i ruke su ogledalo zdravlja, a u nastavku pročitajte šta nam ruke sve govore:

1.Ako su vam zglobovi prstiju i šake ukočeni, radi se o reumatoidnom artritisu. Ukočenost je prvi znak ove bolesti.Prati je upala zglobova i otekline. Ukočenost dolazi iznenada i za dan dva može zahvatiti sve zglobove šake, dok se bol širi prema zapešću. Ako primijetite ove simptome, obratite se svom ljekaru i tražite uputnicu za reumatologa jer zapamtite ruke su ogledalo zdravlja.

  1. Ako su ruke drhtave radi se o Parkinsonovoj bolesti. Drhtanje može biti i rezultat prevelike koliine kofeina ili nuspojava određenog lijeka. Međutim, podrhtavanje u jednoj ruci može značiti pojavu Parkinsonove bolesti.
  2. Nokti u dvije boje- bolesti bubrega. Veliki postotak pacijenata sa dvobojnim noktima ima problema sa bubrezima. Dno nokta je bijele boje, dok je gornji dio smeđe boje. Grebenasti i lako lomljivi nokti također su znaci problema sa bubrezima. Oba stanja su rezultat povećane količine hormona i hronične anemije koja se povezuje sa bolestima bubrega.


  3. Jačina stiska ruke označava zdravlje srca i snagu mišića. Ako je stisak slab, to upućuje na slabost, koja može biti povezana sa nedostatkom fizičke aktivnosti. Stručnjaci smatraju da bi testiranje stiska ruke uskoro mogla postati metoda predviđanja bolesti.
  4. Znojni dlanovi znače hiperhidrozu-stanje prekomjernog i nekontroliranog znojenja. Kod većine ljudi, hiperhidroza se očituje znojenjem određenih dijelova tijela, kao što su dlanovi, stopala ili pazuh.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.