Kristalizacija meda dokaz je njegove prirodnosti. Najsporije se kristalizira bagremov med zbog njegove fruktoze i može ostati u tekućem stanju do 3 godine.

Medovi kao lijek

Potiče vitalne procese i jača odbrambene sposobnosti našeg organizma, popravlja apetiti, umanjuje umor, spriječava anemiju i poboljšava krvnu sliku. Kod prehlade i gripe najbolje je koristiti ga sa cimetom, jer ova kombinacija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno, te protiv raznih oblika gljivičnih oboljenja. Cvjetni medovi koriste se ako vas muče alergije ili morate ojačati imunitet organizma.

Med kao hrana

Medovi su bogati cinkom i ostalim nutrijentima, matičnom liječi i organskim kiselinama. Iako su zdraviji od bijelog šećera, medovi se ipak konuzmiraju u umjerenim količinama. Najviše ljekovitih sastojaka meda unijećete u svoj organizam, ako ga rastopite u toplim napitcima i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Imajte na umu da prekuhani ili jako ugrijan medovi, gube svoja ljekovita svojstva.

Medovi u službi ljepote

Napravite blagi piling od meda i sode bikarbone, koji uklanja mrtve stanice na licu i osigurava vam blistav ten. Medovi imaju antibakterijska i protugljivina svojstva, čime smanjuje prisutnost bakterija koje uzrokuju nastanak akni. Medovi smiruje crvenilo i nadraženost kože, držite li ih 10 do 15 minuta na licu, a potom isperite lice mlakom vodom.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.