Bijeli sljez (Althaea officinalis) danas se smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice zahvaljujući visokom sadržaju sluzi.

U medicinske svrhe koriste se korijen, listovi i cvjetovi te biljke koja uglavnom raste u nizinama, no korijen i list prednjače svojim korisnim svojstvima.
Prema analizama, korijen obiluje biljnom sluzi, pektinom i taninom, a list, uz sluz, sadrži flavonoide, minerale…

Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza te se suše na toplom zraku, a korijen se iskopava u rano proljeće ili u jesen.

Pravilno osušen korijen je na prijelomu bijele boje, a moguće ga je nabaviti već oguljenoga. Dostupan je u gotovo svim ljekarnama i bolje opskrbljenim trgovinama.

Tokom zimskih mjeseci, kada su dani pretežno magloviti, najviše pate naši disajni putevi. Korištenjem, između ostaloga, bijeloga sljeza ili šljeza sami sebi možete najviše pomoći.

Bijeli sljez je“čuvar“ naših disajnih puteva. Liječi i upale, a koristi se i kod problema sa kožom. Od korijena bijeloga sljeza pravi se čaj, kojim možemo izliječiti prehladu, bronhitis, astmu, tuberkulozu i upale pluća. Reguliše i urinarne tegobe i probleme digestivnih organa.


Bijeli sljez raste na livadama, pored riječnih obala, bara, pored vlažnih močvarnih područja i rasprostranjen je diljem Europe. List i korjen bijeloga sljeza su bogati sluzima, odnosno kompleksnim polisaharidima., koji stvaraju zaštitnu sluznicu kod disajnih puteva našega organizma, smanjujući nadražaj i upale.

  1. Za suhi, iritirajući kašalj koristite hladni čaj od oljuštenoga i isjeckanoga korjena bijeloga sljeza.
  2. Za ispiranje nosa i grla odnosno nosne i grlene sluzokože, i kod iritacije usne duplje ili ždrijela, koristite napitke od bijeloga sljeza.
  3. Kod povreda i infekcija kože koristite čaj od bijeloga sljeza, tako što ćete komadić vate ili gaze natopiti u čaj i time blago prelaziti preko povreda.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Posjetite naš portal www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.