Danas Vam donosimo Novi recept čorba sa krompirom i mljevenim mesom. Dobar tek!

U svakodnevnoj tradicionalnoj ishrani Bosanaca i Hercegovaca, čorbe zauzimaju značajno mjesto. Za razliku od blagih supa, obično se prave jače začinjene, s više masnoće, guste i hranjive, najčešće sa mesom ili sa jačim dodacima, kao što su povrće, tjestenina, jaja i slično. Iako se obavezno jedu uz glavno jelo, prije ili poslije čimbura, čorbe egzistiraju i kao samostalna jela, koja se uzimaju za doručak. Tada se, po pravilu, spravljaju nagusto, od komadića mesa, priređene na mnogobrojne načine: s telećim, goveđim, jagnjećim ili kokošijim mesom, te u obliku ćufteta, flekica, izmiješanim s
bamijom i povrćem, tjesteninom i rižom i obavezno začinjenim raznim mirođijama i uzavrelim (ucvrkanim) mladim maslom.

Potrebni sastojci:

-750gr krompira

-300gr mljevenog mesa

-500 ml soka od paradajza

-4 srednje velike  mrkve

-1 glavica crvenog luka

-peršin (po želji)

-ulje, so, biber, vegeta

Priprema: očistite crveni luk i nasjeckajte na sitne kockice. Sitno naseckajte i mrkvu i peršun. Krompir ogulite i narežite na komade željene veličine.


Zagrijte ulje u šerpi, pa dodajte crveni luk. Kratko pirjajte. Dofajte mljeveno meso i pržite sve na laganoj vatri uz miješanje. Dodajte krompir i mrkvu, te nalijte u šerpu vode do pola. Poklopite je i ostavite na laganoj vatri da se svi sastojci sjedine i izdinstaju.

Čorbu treba kuhati 20tak minuta, dok svo povrće ne omekša. Na kraju dodajte sok od paradajza ili paradajz. Isključite šporet i tada dodajte so, biber, vegetu, peršinov list.

Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


2 Comments

Bloger210 · 3. Marta 2018. at 19:01

Isprobano,odlicna corba.

    Amela Igor Strutinski · 4. Marta 2018. at 9:43

    Hvala lijepa na pohvali, čitajte nas i dalje.

    Lijepi pozdravi Amela i Igor

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.