Kamilica je odavno jedna od najomiljenijih biljaka u svijetu. Danas ostaje uobičajena biljna medicina. Pijenje kamilice pomoći će u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Višestruka korist od kamilice se ogleda u preventivnom učinku i liječenju različitih bolesti.

Ova biljka se koristi u obliku decoctions, tinkture, čajevi. Ukusni čaj od kamilice ugodno je piće koje u tijelo nosi mnoge korisne stvari.

Postoje dva ulja kamilice:

jedno se proizvodi od cvjetova njemačke ili prave kamilice,

a drugo od cvjetova rimske kamilice.

Njemačka kamilica nosi latinski naziv Matricaria chamomilla, dok je rimska  poznatija kao Anthemis nobilis. Rimska kamilica zbog alfa i beta pinena ima jače smirujuće djelovanje, dok je njjemačka kamilica moćno protuupalno sredstvo, zahvaljujući azulenu, koji je zaslužan za prepoznatljivu plavu boju ulja.  Iako je eterično ulje kamilice poznato kao blago i neiritirajuće, preporučuje se da ga prvo testirate na koži u razrijeđenom obliku  prije    konkretnije            upotrebe.

Možete ga razrijediti orahovim, bademovim, maslinovim ili jojobinim uljem.Za površinsku primjenu pomiješajte 8-15 kapi ulja kamilice sa 30 mililitara drugog ulja i nanesite na kožu. Ulje njemačke i rimske kamilice provjerene kvalitete možete nabaviti u Alternativa Webshopu. Ljekari garantuju da ćete se, kod nadražene sluzokože stomaka ili problema sa probavnim traktom i varenjem, primjera radi, ukoliko popijete čaj od kamilice, osjećati bolje. Kod pripravljanja preparata za kožna oboljenja, koristi se eterično ulje kamilice. Njen hemijski sastav podržava fiziološko djelovanje jetre i slezene. Kamilica pomaže kod migrena, neuralgija, čira na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, malokrvnosti, depresije i drugih nervnih oboljenja. Njemačka farmakopeja odnosno knjiga sa uputstvima za identifikaciju medicinskih spojeva, je odobrila kamilicu kao sredstvo protiv kašlja, prehlade, gripa, bronhitisa, upala kože i usta, kao pojačavač imuniteta i pomoć kod visokih temperatura, povreda i opeklina.


Narodna medicina kaže da je dobro piti čaj od kamilice svaki dan, jer pomaže kod bolova u stomaku, kod tegoba prilikom mokrenja, kod ženskog pranja i porođaja, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod bolnog mokraćnog mjehura. Također, čaj od kamilice je dobar kod žutice i općenito svih bolesti jetre. Višestruka korist od kamilice u narodnoj medicini su iste kao u medicini.

Kozmetički proizvodi od kamilice

Kozmetički proizvodi od kamilice su popularni među svim generacijama, te se kao takvi preporučuju i bebama (blagi čaj od kamilice se može davati bebama prije majčinog mlijeka), mlađem uzrastu, trudnicama, djeci, ali i odraslim ženama i muškarcima. Ovi proizvodi kožu hrane, njeguju te joj vraćaju elastičnost (npr. proizvodi Balea). U zadnje vrijeme smo primijetili da postoje kozmetički proizvodi na bazi kamilice (hidratantne kreme, hranjive kreme, kreme za područje oko očiju, …i dr.) za extra ili super senzitivnu kožu tijela (www.kozmetika-afrodita.com ) sa vrlo pristupačnim cijenama.

Kamilica je dodatak sapunima

Kamilica je čest je dodatak sapunima za osjetljivu kožu i šamponima za svjetliju kosu. Ekstrakt kamilice se koristi u organičkom vrtlarstvu kao prirodno sredstvo protiv biljnih bolesti i parazita. Eterično ulje kamilice se koristi i u industriji parfema. Ekstrakt se dodaje kao antialergijski agent u razne kozmetičke proizvode. Kamilica (lat. Matricaria chamomilla, sinonim: Matricaria recutita) spada u porodicu Asteraceae, koja je najpoznatija i najkorištenija vrsta kamilice. Drugi nazivi za kamilicu su titrica, bijeli žabljak, kamomila, hermanek i njemačka  kamilica. Kamilica je korovska, jednogodišnja biljka, koja naraste do 50 cm u visinu. Prijatnog je i aromatičnoga mirisa, pa se može uzgajati među ostalim biljnim kulturama i vrstama za odbranu od insekata. Cvjeta od maja do augusta i cvjetovi su joj hemafrodični, odnosno imaju tučak i prašnik (muške i ženske organe neophodne za razmnožavanje). Njeni cvjetovi i ostaci nakon destilacije vodenom parom se ponovno prerađuju i koriste kao prirodno gnojivo.

Kamilica je našla svoju široku primjenu i u industriji hrane, gdje se žuta boja dobija iz cvjeta kamilice.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje


1 Comment

MRŠAVITE DOK SPAVATE: Pijte ova 3 napitka za bolji san i brži gubitak kilograma - domacin.ba · 11. Januara 2022. at 21:42

[…] tople kamilice prije spavanja djeluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak potiče stvaranje glicina […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.