Donosimo vam 9 savjeta (provjerenih mjera), kako da smanjite mjesečnu potrošnju struje u svom domu:

[umetnime]

  1. Koristite lampe umjesto lustera-kvalitetne štedljive sijalice traju od 5.000-15.000 sati i štede do 75% manje struje od običnih. Uz pomoć više manjih izvora svjetlosti postižete ljepšu i efikasniju svjetlost u svom domu.
  2. Uvijek kuhajte u poklopljenoj šerpi-veličina šerpe trebalo bi da odgovara veličini ringle na šporetu. Što se rerne tiče, ne otvarajte je često, jer svako otvaranje smanjuje temperaturu pečenja za oko 15°.
  3. Koristite peć umjesto etažnog grijanja-ako se morate grijati na struju, odaberite TA peć jer će vas najmanje koštati. Punite je noću, kada je struja jeftinija. Na prozore i vrata postavite izolacione trake.
  4. Umjesto kupanja u kadi, tuširajte se-namjestite bojler u kupatilu na 50°-60°. Ne kupajte se u kadi punoj vode. Umjesto protočnog bojlera, birajte klasični bojler za kupatilo. Klasični bojler akumulira toplu vodu koju ste grijali noću.
  5. Kupite mikrovalnu pećnicu- dosada ste sigurno čitali mnogo članaka o tome kako je mikrovalna pećnica štetna za zdravlje i kako često korištenje izaziva rak. Da, često korištenje jeste štetno, ali povremena upotreba nije. Mikrovalna pećnica je idealna za brzo odmrzavanje hrane, brzo kuhanje i pripremanje hrane. Troši osjetno manje struje.


  6. Kupite lonac za brzo kuhanje ili expres lonac-Ovim proizvodom štedite struju do 70%. Štedite vrijeme. Priprema hrane je kvalitetnija.
  7. Usisivač- ukoliko je vrećica punija, snaga usisivača je manja i potrošnja struje je veća. Vrećice često mijenjajte i nabavite originalne. Radi bolje snage usisavanja, pazite da je usisivač dobro zatvoren.
  8. Pegla-kupite modernu peglu sa teflonskom podlogom. Tokom zimskih mjeseci peglajte u terminu jeftine struje. Pazite na određivanje temperature na pegli, u ovisnosti od vrste tkanine koju peglate. Rublje složite prema temperaturi koju peglate, prije početka peglanja. Imajte na umu da ako je rublje previše suho ili previše vlažno, peglanje je sporije i teže.
  9. Mašina za pranje posuđa-ukoliko planirate kupovinu mašine za pranje posuđa, birajte one A energetske učinkovitosti. Posuđe nije potrebno ispirati, prije stavljanja u mašinu. Posuđe složite u mašinu prema uputama proizvođača. Mašinu koristite na temperaturi 50°do 65°C. Mašina za pranje posuđa u klasi A za jedno pranje potroši 10-15 L vode i oko 1,05 kW struje, što je osjetno manje nego prilikom ručnog pranja. Ručnim pranjem u prosjeku potrošimo 50 do 80 L vode.

[umetnime]


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.