Donosimo 5 savjeta kako da pravilno osvjetlite vaš dom:

Pravilno osvjetljenje kuhinje

Ukoliko imate česte glavobolje, umorne oči, frustracije jer ne vidite šta radite (primjera radi u kuhinji), onda vam ovi simptomi govore da u svom domu imate loše osvjetljenje. Najbolji način da riješite svoje probleme jeste da napravite fleksibilno osvjetljenje. To znači da vam je u domu svjetlo, koje možete mijenjati u ovisnosti o dobu dana i svrsi korištenja prostorije. Pokušajte instalirati utičnice kojima ćete s jednim ili dva klika, potpuno osvijetljenu sobu u kojoj ste završili neki posao pretvoriti u prostoriju pogodnu za romantičnu večeru.

Ovo se postiže pravilnim rasporedom lampi i lustera u prostoriji. Prirodno svjetlo odnosno ono koje dolazi s prozora je temeljno za kompletnu namjenu prostorije. Imajte na umu da umjetne svjetiljke ne mogu potpuno ispraviti nedostatke prirodne svjetlosti u prostoriji odnosno nepravilnog rasporeda prozora. Obratite pažnju s koje strane vam dolazi prirodna svjetlost i na osnovu toga, namijenite svrhu te prostorije (naročito kod renoviranja doma)

Pravilno osvjetljenje spavaće sobe

Raspored prozora je najbitniji u svakom domu. Prozor okrenut ka sjeveru znači da je prostorija tamna i vjerovatno najhladnija u stanu. Ovo je pogodno za sve koji se bave umjetnošću, slikarstvom, vajarstvom, kiparstvom, jer od ove prostorije može biti odličan studio za rad. U njoj nema blještavila i bojama daje prirodan ton. Prozor okrenut ka istoku, znači da se radi o prostoriji gdje bljesne jutarnje svjetlo, ali sunca nema tokom dana. Ovdje trebate koristiti umjetnu svjetlost (lustere, lampe,…itd.), koju trebate postaviti na svjeverni dio prostorije.

Ova prostorija je idealna za spavaću sobu, posebno ako ste ranoranilac. Prozor okrenut ka jugu, znači da se radi o prostoriji gdje je toplo, ugodno svjetlo cijeli dan, ali se njegova jačina mijenja u ovisnosti od godišnjeg doba. Ovo bi bila prostorija u kojoj biste provodili dosta vremena. Samo pazite da vam sunce ne udara direktno u tv aparate, računare, monitor,…itd. Prozor prema zapadu znači da će sunčeve zrake ulaziti u ovu prostoriju u najtoplijem dijelu dana. Idealna je za ljetnje večernje, romantične ugođaje. Ovu prostoriju možete pretvoriti u terasu pomoću prozora preko cijeloga zida.

Pravilno osvjetljenje radne prostorije

U radne prostorije (radna soba, biblioteka, …itd.) možete staviti i jače osvjetljenje (lampa, lusteri,…itd.), ako tu često boravite ili na već postojeće osvjetljenje staviti sijalicu najjače snage (100 W).

Pravilno osvjetljenje pomoćne prostorije

U pomoćne prostorije (špajza, ostava, podrum,pomoćna soba…itd.) koje se ne koriste stalno odnosno u kojima ne boravite dugo, takođe osvijetlite najjačom sijalicom (svjetlom) ili štednom sijalicom (koja daje dobro osvjetljenje). Na ove prostorije ne štedite na novcu, jer kad jednom uradite dobro osvjetljenje, ono će vam godinama trajati. [umetnime]

Uvijek poslušajte svoju intuiciju uz ostale savjete. Kada uradite osvjetljenje svih prostorija, pokušajte boraviti u svakoj duže i ako se u svakoj osjećate dobro, znači da ste uradili pravu stvar.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.