Za nekoliko dana u austrijskoj pokrajini Tirol, počinje zimska turistička sezona. Innsbruck, glavni grad Tirola, poznat još pod nazivom srce Alpa, u kom se sastaju prošlost i budućnost, ima mnogo toga za ponuditi turistima svih starosnih dobi.

10 interesantnih činjenica o Innsbruck-u

  1.  Ovaj lijepi grad nalazi se na zapadu Austrije, na rijeci Inn, u podnožju visokih Alpa, na brdovitom području Tirola. Sam grad je poznati austrijski, skijaški centar zimskog sporta, poznat po čuvenoj skakaonici Bergisel i svim vrstama alpskih sportova. [umetnime]
  2. Innsbruck je dva puta odabran za održavanje Zimskih Olimpijskih Igara 1964. i 1976. godine.
  3. Najvažnija atrakcija grada je „Zgrada sa zlatnim krovom“ (Golden Roof, Goldenes Dachl), sagrađena 1500.godine za cara Maksimilijana. Historijski balkon je pokriven pozlaćenim, bakrenim pločicama. Zgrada je Muzej, gdje se možete pobliže upoznati sa samim životom cara i diviti se pogledu na grad sa čuvenog balkona.
  4. U centru grada se nalazi srednjevjekovni Gradski toranj sa Vijećnicom. Na toranj se možete popeti stepenicama, kojih ima 148, jer nema lifta.
  5. Prekoputa Gradskog tornja je Helbling zgrada/ljetnjikovac iz baroknog perioda tj. datira iz 15 vijeka. Ova zgrada je ime dobila po Sebastianu Helblingu vlasniku istoimenog restorana iz 19 vijeka.
  6. Na Domplatzu je smještena Katedrala Sv. Jacoba iz 18 vijeka, koja se oglašava svaki dan tačno u 12.12. [umetnime]
  7. Pješačka ulica u centru grada je Maria Theresien str., gdje je i statua Sv. Ane, podignuta u 18 vijeku, u čast oslobođenja Tirola od bavarske vojske.
  8. U gradu je moguće vidjeti starije, ali i mlađe stanovnike obučene u neobične tirolske narodne nošnje,gdje muškarci nose čuvene „ledenhosen“ (kratke kožne, pantalone sa tregerima), a gospođe nose „dindrle“ (haljine obično žarkih boja). Tirolci su veseo, nasmijan narod sa velikim srcem. Sami će vam prilaziti na ulici da pitaju „je li sve uredu“,..ili „trebate li pomoć“.
  9. Innsbruck ima svoj zoološki vrt „Alpen Zoo“, koji je smješten na najvećoj nadmorskoj visini u Europi.
  10. Glavna atrakcija grada je žičara „Hungerburgbahn“ (ne vozi iza 19h), kojom ćete doći kroz tunel, pa mostom ispod kojeg teče rijeka Inn do Alpskog vrta, odakle se pruža prelijepi pogled na grad.

Još zanmiljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


1 Comment

Beograd: Očaravajući grad je destinacija za sva godišnja doba (VIDEO) - domacin.ba · 29. Januara 2022. at 10:00

[…] Ukoliko volite putovanja preporučujemo i članak 10 interesantnih činjenica o Innsbruck-u. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.