Za normlano funkiconiranje tokom dana, neophodan je zdrav san. Ispitivanja pokazuju da je muškarcima dovoljno 6 sati sna, a ženama 8. Spavanjem se tijelo odmara, i puni energijom za naredni dan. Pojedine namirnice također pomažu liječenje nesanice, pospješujući zdraviji san. One sadrže veću dozu B vitamina, koji poboljšava sposobnost našega tijela da regulira lučenje triptofana i proizvodi više serotonina, oba sastojka važna za regulisanje sna.

5 namirnica za liječenje nesanice

  1. Višnje-sadrže melatonin koji kontrolira unutarnji sat i ciklus budnosti i spavanja. Kako u našeg organizmu raste nivo melatonina, pospaniji smo i potrebno nam je manje vremena da utonemo u san. Ispijanjem čaše soka od višanja prije spavanja kod odraslih osoba, pomažete svome organizmu da lakše zaspete, kažu istraživanja. Ovo je naročito pogodno kod hronične nesanice.
  2. Mlijeko-sadrži aminokiselinu triptofan koja se u našem tijelu pretvara u hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće, nužan za zdrav san. Kalcij i bjelančevine umirujuće djeluju na tijelo, a kalcij opušta mišiće i živčani sustav.
  3. Banane-sadrže kalcij i magnezij i pomažu kod bržeg spavanja. Opuštaju mišiće prirodnim putem. Pune su triptofana i neurotransmitera koji ima umirujući efekat.
  4. Batat-slatki krompir koji ima nizak glikemijski index, To znači da od njega nivo šećera u krvi neće previše skočiti ili prenaglo skočiti. Sadrži ugljikohidrate i kalij, sastojke koji djeluju umirujuće na živčani sustav i pružaju lak san.
  5. Bademi-puni magnezija koji pospješuje san i smiruje živce. Dobar su izvor triptofana. Održavaju stabilan nivo šećera u krvi tokom sna i pomažu da se lakše utone u san.

Pročitajte još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


1 Comment

8 domaćinskih savjeta za bolji san - domacin.ba · 23. Septembra 2021. at 14:03

[…] je naših 8 domaćinskih savjeta za bolji […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.