Tijekom povijesti može se reći, da su Oriflame sapuni jedni od novijih otkrivenih proizvoda. Procjenjuje se da je njegova starost tek oko 3,000 godina.

Ljudi su ispočetka tijelo mazali maslinovim uljem, sokovima i pepelom iz različitih biljaka. Prvi sapuni se pominju u doba Plinia, rimskog pisca iz I stoljeća p.n.e. Tada se prema zapisima pominju dvije vrste sapuna, meki i tvrdi. Plinije zapisuje da je sapun „pronalazak koji kosi daje sjaj“.

U ruševinama Pompeje nađena je zatrpana radionica za izradu sapuna, koja podsjeća na suvremene radionice. Do unazad 200 godina, u SAD-u sapun se proizvodio u domaćoj radinosti.

Kako nastaje sapun?

Sapun se dobija kuhanjem masti ili ulja, sa vodom i nekom bazom (lužinom). U tvornicama sapuna, masti i lužine se kuhaju u velikim kotlovima i ovaj cijeli proces se naziva saponifikacija. Sol se dodaje nakon što je kuhanje gotovo. Tada sapun „ispliva“ na površinu kotla. Na dnu kotla ostaje slana voda koja sadržava glicerin, nečistoću i višak lužine. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta. Svaki put se dodaje voda i lužna soda, sve dok se i posljednji ostatak masti ne saponificira (pretvori iz masti u sapun).

Potom se sapun dobro promiješa da se dobije glatka masa, te mu se dodaju različiti mirisi, boje i omekšivači vode. Tek tada je vreli istopljeni sapun spreman za oblikovanje u različite kalupe. Toaletni sapuni imaju i dodatni proces: režu se, suše i motaju u papir.

Oriflame toaletni sapuni

U kataloškoj prodaji Oriflame kozmetike, možete naći veliki izbor toaletnih sapuna, za djecu i odrasle. Cijene su prihvatljive i prilagođene svakom džepu. Također, treba istaći da cijena odgovara kvalitetu proizvoda (više na www.oriflame.ba, www.oriflame.hr).

Oriflame katalog izlazi svakog 1. u mjesecu i traje tijekom cijelog mjeseca.

Još zanimljivih članaka pročitajte klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.