Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i relativno mlada srednje-europska metropola sa oko 800.000 stanovnika.Godišnje privuče veliki broj posjetitelja zbog svoje neobične i jedinstvene arhitekture, ljubaznih domaćina i mnogih inovativnih sadržaja u gradu. 

Zagreb ima najkraću žičanu željeznicu na svijetu, čija pruga je duga 66 metara, dok vožnja traje samo 64 sekunde. Ova žičara polazi iz Donjeg grada ( Tomićeve ulice) i vozi do Gornjeg grada.

Zagrebačka škola crtanog filma je jedna od najkvalitetnijih škola ove vrste na svijetu. Dokaz tome je mega popularna crtana serija ‘Profesor Baltazar’. Ova serija ima ukupno 59 epizoda. Njezina specifičnost je što su prava na prikazivanje serije otkupljena u 30 zemalja svijeta. Najgledanija je bila u zemljama Skandinavije.

Jedan od najpoznatijih zagrepčana je kompozitor Vatroslav Lisinski, koji je komponirao i prvu hrvatsku operu‘Ljubav i zloba’. Vatroslav Lisinski je umro 31. maja na Dan grada Zagreba 1854. godine.

Trgovi grada Zagreb-a

Lenucijeva ili Zelena potkova je niz od 8 trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića te Trg maršala Tita) i Botanički vrt nastalih krajem 19. I početkom 20. stoljeća, koji Zagrebu daju atribut modernog grada.

Kamenita vrata dio su povijesnog obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca, podignutog u 13. stoljeću, jedina su od gradskih vrata koja još postoje, a svoj današnji oblik dobila su u 18. stoljeću.

Središtem Zagreba smatraju se povijesne četvrti Gornji grad i Kaptol, te Donji Grad, u kojima je iznimna raznolikost arhitekture od baroka do današnjih dana.Glavni gradski trg je Trg bana Josipa Jelačića, koji je omiljena atrakcija svih turista u gradu Zagrebu.

Hotel Palace koji se nalazi u centru grada, u ulici Jagerhorn u Ilici 14je najstariji zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a renoviran 2011. godine.

Zagrebčani se u slengu zovu i Purgeri, a purgerski rječnik je mješavina turcizama, germanizama i anglizama koja je izražena u svijetu gastronomije. Zagrebački starosjedioci vole namirnice abšmalcati (kuhati, a potom popržiti na masti s mrvicama), a omiljene juhe su im ajgemahtec (od povrća) i ajnpren (od zaprške). U flajšmašini melju meso za faširance, a najdraži im je sendvič od somerice i kajzerice.

Glavno mjesto susreta Zagrepčana je ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira, koja obuhvaća šest generacija majstora. Prvi gradski satovi su uvezeni iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni da liče na one u Beču. (photo: www.zagreb360.hr)

Pročitatje još zanimljivih članaka klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.