fbpx

Šparoge nije dobro spremati u željeznom posuđu, jer tanini iz njih reagiraju sa željezom, te šparoge gube svoju boju. Šparoge se najčešće beru između marta i maja, tj. do kraja maja. Ova jestiva biljka postoji već 2000 godina, a koristi se širom svijeta. Iako je poznato preko 300 vrsta šparoga na svijetu, njih 20tak se koristi.

  1. Šparoge kao hrana-šparoge možete kuhati, peći, pirjati, dodavati u čorbu, ili u salatu. Najčešće se koriste u omletu s jajima. Mogu biti zdrava grickalica između obroka. Koriste se samo jestivi, sočni vrhovi, a nejestivi, drvenasti dio stabljike se baca. Da zadrže sve svoje hranjive nutrijente, nemojte ih termički dugo obrađivati.


  2. Šparoge kao lijek-ima puno vitamina i minerala, ali je siromašna kalorijama., Vitamin B iz šparoga štiti srce i krvne žile. Flavonoid rutin smanjuje količinu holseterola u krvi te regulira krvni tlak. Kako sadrže folnu kiselinu, šparoge se posebno preporučuju trudnicama. Inulin je idealan za crijevne bakterije i ujedno riješava sve probavne probleme.
  3. Šparoge u službi ljepote-obiluju vlaknima, a sadrže malo ugljičnihhidrata te su idealna namirnica za reguliranje tjelesen težine. Detoksiraju organizam. Šparoge mogu pomoći kod rješavanja viška soli ii vode u organizmu, i nakupljenih toksina jer imaju idealan diuretski učinak.

 


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.