-
- Biljka čičak (lat. Arctium lappa), u narodu se zove lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Čika vodi porijeklo iz Europe i Sibira. Danas ga ima po cijelom svijetu.
- U srednjem stoljeću, čičak se koristio svakodnevno u kulinarstvu zbog svojih hranjivih vrijednosti.
- Danas se čičak kao kulinarska namirnica koristi samo u Japanu. Kultivira se u svrhu iskorištavanja korjena i malde stabljike čička u kulinarske i medicinske svrhe.
- Ostatak planete, čičak koristi u oblasti fitoterapije, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
- Savremena istraživanja potvrđuju da se svi dijelovi biljke čičak mogu iskoristiti medicinske svrhe. Svi dijelovi biljke blagotvorno djeluju na mnoge zdravstvene tegobe.
- Čičak je odličan saveznik imunološkog sistema.
- Jača imunitet, prevenira i liječi gripu, razne infekcije i alergije.
- Čičak pospješuje znojene, a time obavlja detoksikaciju cijelog organizma putem kože.
- Obloge od čička se koriste kod liječenja kožnih bolesti, poamžu u pročišćavanju krvi, te prevenira i liječi anemiju.
- Najnovija istraživanja kažu da čičak liječi leukemiju.
0 Comments