fbpx
    1. Biljka čičak (lat. Arctium lappa), u narodu se zove lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Čika vodi porijeklo iz Europe i Sibira. Danas ga ima po cijelom svijetu.
    2. U srednjem stoljeću, čičak se koristio svakodnevno u kulinarstvu zbog svojih hranjivih vrijednosti.
    3. Danas se čičak kao kulinarska namirnica koristi samo u Japanu. Kultivira se u svrhu iskorištavanja korjena i malde stabljike čička u kulinarske i medicinske svrhe.


  1. Ostatak planete, čičak koristi u oblasti fitoterapije, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
  2. Savremena istraživanja potvrđuju da se svi dijelovi biljke čičak mogu iskoristiti medicinske svrhe. Svi dijelovi biljke blagotvorno djeluju na mnoge zdravstvene tegobe.
  3. Čičak je odličan saveznik imunološkog sistema.
  4. Jača imunitet, prevenira i liječi gripu, razne infekcije i alergije.
  5. Čičak pospješuje znojene, a time obavlja detoksikaciju cijelog organizma putem kože.
  6. Obloge od čička se koriste kod liječenja kožnih bolesti, poamžu u pročišćavanju krvi, te prevenira i liječi anemiju.
  7. Najnovija istraživanja kažu da čičak liječi leukemiju.

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.