Begonija sa krupnim cvjetovima i duplim cvjetovima je najtraženija od svih gomoljastih begonija. Biljke narastu od 25 cm do 60 cm. Iz gomolja izbije 1 do 4 lista koji su sočni i lako lomljivi.

[umetnime]

Listovi begonije su asimetrični sa oštrim vrhovima i nazubljenim ubodom. Cvjetovi su krupni. Narastu do 16 cm u prečniku. Po građi mogu biti jednocvjetni ili dupli.

Begonije su jackpot za svaki vrt ili balkon. Imaju prelijepo lišće i prelijepe cvjetove. Begoniju je lako uzgajati, i razmnožavati. Jedna od najbitnih stvari kod sadnje begonija je izabrati pravu lokaciju. Najbolje uspijevaju na sjenovitoj lokaciji, koaj je okrenuta ka istoku ili sjeverozapadu.

Ako vam je balkon sunčano do podneva, ili ako je sunčan tek iza 17 ili 18 sati, na njemu će begonije uživati. Isto važi i za dvorište. U dvorištu begonije uspijevaju i u hladu, gdje imaju filtriranu svjetlost kroz krošnju drveta. Begonije se sade na vanjskim prostorima kada prođe posljednji mraz. Nikada ne stavljajte begonije u saksije na mjesta koja su ljeti vruća, kao naprimjer asfaltne ili betonske površine. Begonije se sade u blago kiseloj podlozi za cvijeće, koja je bogata hranjivim tvarima. Ona treba biti rastresita, da ne zadržava vodu. Begonije ne vole podlogu koja je mokra ili suha, nego blago vlažna. U vrtu ćete podlogu za sadnju begonija dobiti miješanjem treseta sa zemljom ili kompostom. Izbjegavajte sadnju begonija na mjestima podložnim vjetru. Begonije imaju krhke izdanke, koji se lako mogu slomiti. Izbjegavajte kvašenje nadzemnih izdanaka, lišća i stabljike. Begonije koje ste posadili u viseće korpe često zalijevajte jer se tu zemlja brže suši. Redovno uklanjajte uvele listove i cvjetove, jer ćete na ovaj način produžiti cvjetanje begonijama i omogućiće te im nesmetan rast.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.