fbpx

Mnogi stručnjaci , psiholozi i psihoanalitičari savjetuju da se nedostatak samopouzdanja može i mora savladati i prevazići. Nije lak proces, ali je moguć i ostvariv.

Mnogima od nas se desilo da poželimo postići nešto krupnije od uobičajenoga, ali nas u jednom momentu uhvati panika, postanemo neaktivni i ukočimo se. Nekima ovo može poprilično ometati svakodnevni život. Ukoliko se panika i blokada od novoga i nepoznatoga desila nekada u životu i vama, nikako niste usamljeni u tome. Imate ideju koja vas oduševi, na umu vam je poznata uzrečica „gvožđe se kuje dok je vruće“, i tako krećete u akciju prikupljanja podataka, savjeta i sredstava za svoju novu ideju. Onda vam padne na pamet šta će se desiti ako ideju ne ostvarite, ako sve krene naopako, ako budete odbijeni, ako vam ne uspije. Uhvati vas panika, i zbog vlastite nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja, odustanete.

Postoje 3 dobra i dokazana savjeta koja vam mogu pomoći da prevladate nedostatak samopouzdanja i nesigurnost:

  1. Ove misli i strahovi uhvate svakoga bar jednom u životu. To je normalno. Ali ne smijete biti blokirani negativnim mislima. Kada vas one obuzmu, prihvatite ih i nikako ih ne ignorišite. Uzmite olovku i papir i sve negativne misli i ideje zapišite. Prihvatite činjenicu da su tu kao i vi.
  2. Za svaku negativnu zapisanu misao pronađite pozitivnu, koja poriče negativnu. Primjera radi, ako je negativna misao da ljudi neće biti zainteresovani za vašu novu ideju, pozitivna bi bila da će biti zainteresovani, jer je vaša ideja u skladu sa ljudskim interesovanjima i mogla bi im donijeti dobiti i blagostanje. I tako redom za svaku negativnu misao sa vašeg papira, zapišite pozitivnu.
  3. Dokažite sebi da ste u pravu. Ovaj korak će vam u najvećem broju slučajeva uspjeti. Ako dopustite sebi da vas nesigurnost savlada, onda će se to i desiti. Ukoliko uprkos strahovima i brigama, nastavite s onim što se započeli i što želite raditi, ukoliko na startu ne odustanete, sigurno će vam uspjeti. Dokazaćete sebi da vi to možete. Sljedećeg puta biće vam još lakše, i vremenom ćete se navići na to da ne dozvolite strahovima da prevladaju. Vaše samopouzdanje će porasti i svaki lični problem, mali ili veliki, koji život donese, moći ćete prevladati.

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.