Popularna kisela crvena bobica koja se u našim krajevima najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Evrope, a uticaj ribizla na cjelokupno zdravstveno stanje će vas možda iznenaditi.

Crvene ribizle sadrže proteine, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Ukoliko patite od kroničnog umora i iscrplenosti jedite ribizle. Bijele, crvene ili crne bobice ribizla su prava ljetnja poslastica. Bilo da ih kupujete na pijaci ili berete sami u prirodi, ribizle možete jesti, možete ih koristiti kao sastojak prirodne kozmetike, i uživati u njihovim zdravstvenim pogodnostima.

  1. Ribizle kao hrana: Od ribizle najčešće pravimo džemove i pekmeze. Dodatak su kompotima, kolačima, sokovima i desertima. Ribizle su kiselo-slatkog ukusa, izgledaju atraktivno i ukusne su. Vino od crne ribizle je popularno. Ima bogatu voćnu aromu i opor ukus. Vino od crne ribizle se preporučuje malokrvnim osobama, osobama koje pate od reumatizma i arteroskleroze. Koristi se i čaj od listova ribizla, koji je vrlo ljekovit.
  2. Ribizle kao lijek: Crvena ribizla jača imunitet, pomaže u detoksikaciji, pomaže kod anemije. Ribizle potiču rad crijeva, štiti krvne žile i jača srce. Crna ribizla je najbogatija C vitaminom. Sok od crne ribizle pomiješan s medom idealan je lijek kod osoba koje imaju probleme s disanjem. 
  3. Ribizle za ljepotu: Od zrelih bobica ribizle možete napraviti masku za kožu. Zgnječite šaku bobica ribizle i ovu smjesu stavite na lice. Ostavite 10-15 minuta. Lice isperite mlakom vodom. Sok crnog ribizla je odličan regenerator i hidratizator zrele kože. Podočnjake uklonite pomoću listova ribizla, koji odvlače višak vode iz organizma.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.