Književna manifestacija Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture u svojem će se petom izdanju održati od 3. do 9. rujna s fokusom na književnost njemačkog govornog područja. Predstavit će se u Zagrebu i Splitu niz istaknutih europskih i svjetskih pisaca iz petnaestak zemalja. 

festival svjetske književnosti zagreb i split 2017

5. Festival predstavit će:

  • njegov programski direktor Seid Serdarević,
  • Susanne Ranetzky,
  • direktorica Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb,
  • dr. Matthias Müller-Wieferig,
  • ravnatelj Goethe-Instituta Hrvatska,
  • Goran Gavranović, glavni urednik 24sata,
  • Stefan Hertmans, gost prošlogodišnjeg FSK-a, belgijski pisac i autor otvorenog pisma Europi, i
  • ovogodišnji festivalski gost Aleš Šteger, slovenski pisac i urednik.

Festival svjetske književnosti, u čijem su fokusu ove godine književnost i kultura njemačkoga govornog područja, održat će se od 3. do 9. rujna 2017. u Zagrebu u Kinu Europa i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata.

Izložba crteža i slika nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora, koja tradicionalno prati Festival svjetske književnosti, bit će otvorena u četvrtak 31. kolovoza u 19 sati u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” (Margaretska 3, Zagreb).            

Festival se odvija uz pokroviteljstvo i potporu domaćih i stranih institucija, tvrtki i medija.

Festival je živi organizamŽeleći održati svježinu i neprekidno nuditi nešto novo, festivalski se program svake godine pomalo mijenja i prilagođava, rekao je Serdarević, a s obzirom na to da će ovogodišnji festival imati najveći broj autora dosad, zbog gustog rasporeda događanja ove godine neće biti programa okruglih stolova, dok je stripaški program značajno reduciran.

Na 5. FSK dolaze i gosti iz Gvatemale, SAD-a, Finske, Španjolske, Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije, a od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja Serdarević je još izdvojio “jednog od najznačajnijih švicarskih pisaca” Christiana Krachta te “možda najvećeg živućeg urednika i pjesnika njemačkoga područja” Michaela Krügera.

Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, Manfred Mittermayer, te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Više informacija na: www.fsk.hr


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.