Za vrijeme 44. međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije i Sajma šljive u Gradačcu će se od 23-27 augusta 2017 održati i Drugi kongres o pčelarstvu i pčelarskim proizvodima.

Cilj ovog kongresa je da se svake godine okupe naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse. Da predstave svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana. Koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Radovi i sažetci će biti štampani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Drugog dana je planiran Okrugli stol na temu “Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu i približavanje EU”.

“Ideja je nastala sasvim slučajno kada je prošle godine grupa pčelara željela napraviti edukaciju za jedan dan. Bilo je dosta zainteresovanih pčelara da iskažu svoje znanje, ali i pčelara i drugih iz akademske zajednice koji su željeli da čuju i saznaju te nove stvari. Koje su vezane za pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda”, kazao je prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik organizacionog odbora kongresa.

Kongres o pčelarstvu su organizovali: Tehnološki fakultet u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku. Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo. Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla. Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH “Hranom do zdravlja”, Bee med doo Tuzla. Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, časopis BH pčelar i drugi.

Izvor: Fena

Gradačac

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.