Stara narodna izreka kaže: „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, taj će ponovo posjetiti Sarajevo“. Teško je utvrditi istinitost starih izreka, ali u njima je dosta mudrosti. One su se prenosile uglavnom s generacije na generaciju. Zato ova izreka za Sarajevo vrijedi, ako smo svjesni činjenice da ovaj grad svakim danom bilježi sve veći porast turista i gostiju.

2014-10-20 08.05.31 2000-01-11 17.53.39

Najljepša i najvažnija karakteristika Sarajeva je preplitanje kultura, religija i raznih civilizacija, koje su ostavile svoj trag. Sarajevo trebate posjetiti da biste osjetili autentičan spoj Istoka i Zapada na ovako malom prostoru. Taj prostor pokazuje da različiti narodi i narodnosti  različitih religija, mogu stoljećima živjeti jedni s drugima ili jedni pokraj drugih. I svi jednako vole Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad-Sarajevo.

Sarajevo u vrijeme festivala

U vrijeme međunarodnih festivala (Sarajevo Film Festivala, MESS-a, Beer Fest-a, Jazz Fest-a, Sarajevo- Sarajevska Zima,…itd.), Sarajevo diše posebnim ritmom. Umjetnici iz cijeloga svijeta se tada okupljaju ovdje i uživaju u događajima i gradu. U sklopu svih ovih festivala, na različitim lokacijama u gradu se dešavaju zanimljivi kulturni događaji.

2017-07-06 09.03.24 20170803_075620

Muzeji

Vašu šetnju gradom može poremetiti jedino ružno vrijeme. Tada možete posjetiti neki od Sarajevskih muzeja: Muzej sarajevske Vjećnice, Muzej ratnog djetinjstva, Muzej Sarajeva, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, depadansi Muzeja Sarajeva, Muzej piva i pivarstva, Muzej revolucije, …itd.

Svi ovi muzeji su prepoznatljivi simboli glavnog grada BiH, a građevine u kojima se nalaze ostavštine su različitih civilizacija, koje su ostavile svoj upečatljiv trag u Sarajevu.

Ukoliko uspijete obići sve što vas zanima u samom gradu, uvijek možete odvojiti jedan dan za posjetu nekoj od obližnjih olimpijskih planina (Jahorina, Bjelašnica, Trebević, Igman).

Dođite u mjesto, u kojem u krugu od samo cca. 400 metara, možete vidjeti vjerske objekte od 4 velike vjerske konfesije: Katoličku Katedralu, Pravoslavnu Sabornu crkvu, Begovu džamiju i Jevrejsku sinagogu.

www.sarajevo.ba, www.destinationsarajevo.com

Još zanimljivih članaka pročitajte klikom ovdje!

Sve o kulturi, tradiciji i turizmu pronađite na jednom mjestu – www.posjeti.ba

Mini Cart 0

Your cart is empty.