Egipatske sfinge se nalaze cca. 10km od Kaira u egipatskoj pustinji i čuvaju 3 velike piramide u Gizi. Sfinga je napravljena od kamena, ima ljudsku glavu i tijelo lava koji leži sa šapama pruženim naprijed.

Glava sfinge je detaljno urađena, dok je tijelo samo grubo napravljeno. Oči su tajanstvene i imaju tajanstven i nadmoćan pogled usmjeren ka pustinji. Sfinga je visoka cca. 20m i duga 63 metra. Povjesničari procjenjuju da je starost sfinge preko 5.000 godina. Između šapa ove figure nalazi se mala kapela, gdje su pronađeni zapisi dva egipatska kralja. Prema zapisima, sfinga predstavlja jedan oblik boga sunca Harmakisa i napravljena je da čuva i odbrani groblje oko piramida. U Egiptu postoje i druge, manje sfinge sa glavama koje predstavljaju likove kraljeva.

Značenje riječi sfinga

Prema starim egipatskim zapisima, riječ „sfinga“ znači „gospodar“. Mnoge primitivne religije su smatrale da kraljevi predstavljaju lukavstvo različitih životinja i imaju snagu tih životinja. Kraljevi su imali moć stavljaju na glavu kože sa različitih životinja. Egipćani su iz istih razloga predstavljali svoje kraljeve kao polu-ljude, polu-životinje. U Asiriji i Grčkoj, sfinge su predstavljene sa krilima. U Asiriji su imale glavu muškarca, a u Grčkoj su sfinge predstavljene sa glavom žene.

Egipatske sfinge imaju legendu o nastanku 

Najpoznatija legenda o sfingama je nastala u Grčkoj. Legenda kaže: Sfinga je živjela na jednoj stijeni i ubijala je svakog putnika koji bi tu prolazio a nije uspio da riješi njenu zagonetku. Zagonetka je glasila: šta ide ujutro na 4 noge, u podne na 2, a uveče na 3?. Kralj Edip (heroj iz grčke mitologije) joj je odgovorio da je to čovjek. Edip je objasnio: čovjek kao dijete puza na 4 noge, kao odrasla osoba hoda na 2 noge, a kao starija osoba hoda sa štapom. Ovaj odgovor je bio tačan odgovor, ali se Sfinga bjesna bacila sa stijene i umrla.

Još zanimljivih članaka pročitajte klikom ovdje!

Sve o kulturi, tradiciji i turizmu pronađite na jednom mjestu – www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.