1. Italijani vole sve što je lijepo- kada dođete jednom u Italiju, uvijek ćete se rado vraćati. Gdje god da se okrenete, vidjećete lijepe i jednostavne stvari. Italijani uživaju u tome. S velikim uživanjem ispijaju male šoljice sa esspreso kafom nekoliko puta dnevno. Svaki put su to male šoljice s kafom. Jednako uživaju u hrani. U svojim malim i čestim porcijama. To je tajna njihove vitkosti. [umetnime]
  2. Bez obzira na razlike u životnom standardu, sjeverni i južni dio Italije se vole- bilo da se nađete na jugu ili na sjeveru Italije, možete pojesti jeftin, ukusan, kvalitetan i hranjiv obrok i popiti kvalitetno i neobično piće. Mnogi Italijani odlaze na sjever u potrazi za poslom i boljim standardom života, ali se uvijek rado vraćaju na odmor u svoj južni kraj. Nikada ne zaboravljaju ko su i odakle su. Rado pomažu jedni drugima i složni su. Sloga i ljubav Italijana (bez obzira jesu li sa juga ili sa sjevera) jednih prema drugima, naročito su izraženi tokom kriza (recesija, ekonomske krize, razne nepogode, zemljotresi,…itd.). [umetnime]
  3. Italijani obožavaju modu i modna zbivanja-svi smo upoznati s činjenicom da Italijani svih dobnih skupina prate modu i modna zbivanja i uživaju u modi i modnim trendovima. Nerijetko ćete sresti modno usklađene starije bračen parove u poodmaklim godinama, koji se i dalje vole lijepo i skladno obući, uskladiti svoju frizuru i ostale modne dodatke sa garderobom i vremenskim uvjetima. Ako planirate put u Italiju, obavezno odvojite malo vremena za neobavezno piće u nekoj vanjskoj bašti i posmatrajte ljude-Italijane i uživajte u njihovoj usklađenosti i smislu za lijepo.
  4. Italijani su uvijek i svima spremni pomoći- topla mediternaska duša odnosno ljudi sa velikom dozom empatije u sebi –to su svi Italijani. Uvijek i do kraja su spremni pomoći, gdje god je ta pomoć potrebna (nedavno je grupa italijanskih humanitaraca posjetila pojas Gaze, najveći konc logor na svijetu i hvala im od srca,..nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnogi Italijani su prihvatili djecu sa jednim roditeljem , ratnu siročad i djecu sa oba roditelja u teškim materijalnim uvjetima i školovali su ih, ta djeca su danas ostvarila puno toga u životu, školovani su, imaju stalna zaposlenja, neki su ostali u Italiji, sva su na pravom putu da postanu dobri ljudi, zahvaljujući svojim dobrim donatorima Italijanima, koji su ih prihvatili, obrazovali i odgojili, kada je trebalo).
  5. Jedina država na svijetu u obliku čizme-kako čizma spada u obuću, koja je dio odijevanja čovjeka, čizma simobilizira Italiju kao kolijevku mode i modnih događanja. [umetnime]
  6. Italijanski jezik je jedan od najmelodičnijih i najljepših jezika na svijetu. Kada pričaju normalnim tonom, kada pjevaju ili se svađaju, Italijanski jezik nas fascinira.
  7. Turisti u Italiju dolaze ne samo zbog hrane i veličanstvenih prirodnih ljepota, nego i zbog umjetnosti, povijesti,…itd.
  8. Italijani su uvijek nasmijani-rijetko kada ćete sresti namrgođenog i ljutitog Italijana. I kada se svađaju, to rade s osmijehom i na kraju se sve završi smijanjem.
  9. Smisao za lijepo im se ogleda i u stanovanju. Prošetajte se po prigradskim naseljima, kuće su im ljepe, ali bez velikog isticanja, sa pažljivo uređenim okućnicama. Kao dodatak, italijanske tvornice namještaja su svijetski poznate.
  10. Tako mala država, sa tako velikim srcem- svaki dan Republika Italija primi, pruži utočište  i spasi (od sigurne smrti) na stotine imigranata, djece, majki sa djecom, starijih, bolesnih i drugih koji bježe od rata, progona i ubijanja (nama je najpoznatiji otok Lampeduza).

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.