Nedavno je na lokalnoj TV stanici bila emisija posvećena moždanom udaru i savjetima kako ga spriječiti. Čitanje je jedna od najboljih metoda za spriječavanje moždanih udara. Nažalost, u novije vrijeme moždani udari pogađaju sve starosne skupine i sve životne dobi. Stoga je važno čitati bilo šta, jer je to izgleda jedna od najboljih vježbi za mozak.

[umetnime]

Novo stoljeće je donijelo nove tehnologije, različite web portale prilagođene svim uzrastima, pa štampani mediji, časopisi i magazini nisu aktuelni koliko su to nekada bili. Magazine, časopise i različitu dnevnu i sedmičnu štampu, mjesečnu štampu čitamo da saznamo novosti iz oblasti života koje nas interesiraju, ali i da pod prstima osjetimo već pomalo zaboravljeni miris papira i štamparije u kojoj se časopis štampao.

[umetnime]

Povjesničari smatraju da su prve novine i časopisi nastali u 5. stoljeću u drevnom Rimu. Različite novosti i informacije su se skupljale isključivo od putnika, te su se u pisanom obliku slale stanovnicima u udaljenim krajevima Rimskog carstva. Prve časopise su čitali posjetioci Rimskog foruma. Zvali su se „Acta Diurna“(Dnevni događaji).

Carska vlada je štampala prvi časopis 1300 godine u carskoj Kini pod nazivom „Ching pao“ (ili Vijesti iz prijestolnice).

[umetnime]

U 16. stoljeću u Veneciji se štampao časopis „Notizie Scritte“ ( Pisane novosti). Cijena jednog primjerka ovog časopisa bila je 1 gazetta (tadašnja valuta).

U 18. stoljeću je postignut veliki napredak i progres u štamparskoj industriji i časopisi su izlazili redovno. Imali su svoje redovne čitatelje. Ti časopisi su objavljivali novosti, razne vijesti, članke i komentare.

Godine 1663. U Londonu se štampao časopis pod nazivom „The Intelligencer“. Izlazio je sedmično.

Danas na svijetu imamo veliki broj časopisa različite tematike, koji objavljuju razne članke ili su posvećeni jednoj tematici. Novinari odnosno ljudi koji prikupljaju sve informacije za nas čitatelje, spadaju u jednu od najinteresantnijih, ali i najugroženijih profesija na svijetu. Ukoliko nemate ideju koji hobby izabrati za sebe ili nekog člana vaše porodice, skupljanje časopisa je odličan izbor.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.