Zob je samo jedna od mnogo vrsta cjelovitih žitarica, a u obliku zobenih pahuljica vrlo je ukusna, nutritivna i jednostavna za pripremiti za doručak. Kad vidite što sve može, pitat ćete se zašto oduvijek niste jeli zobene pahuljice za doručak. Kaša pomaže i kod mršavljenja.

Nutritivna vrijednost

Za početak da vidimo što se sve gradi zobene pahuljice… Vrijednosti se odnose na količinu od jedne šalice (80 g) suhih zobenih pahuljica što je dovoljno za pripremu jednog doručka.

  • 307 kcal
  • 58 g ugljikohidrata od toga
  • 8.2 g vlakana
  • 5 g masti
  • 11 g proteina (kompletan profil aminokiselina)

Tim obrokom unosite vitamine B skupine, cink, selen, fosfor i mnoge druge, a zadovoljit ćete i dnevnu potrebu za manganom.

Zobena kaša pomaže kod mršavljenja

Već su cjelovite žitarice pokazale da su vrlo uspješne u kontroli i gubitku težine, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i kardio-vaskularnih bolesti. Ali jedna vrsta cjelovitih žitarica koja se ističe među njima je, pogodili se, zob.

Nedavno su znanstvenici napravili odlično istraživanje u kojem su usporedili ljude sličnih prehrambenih i životnih navika (tipa pušenje) te sličnog zdravstvenog stanja, tj. pretile osobe (BMI veći od 27). To su izveli na način da su ljude u dobi od 18 do 65 godina nasumično podijelili u grupe. Kontrolna grupa – dobivali su placebo zobenu kašu (nešto što liči zobenoj kaši, ali nema zobi unutra) i Zobenu skupinu – gdje su ljudi dobivali svaki dan preporučeni dnevni unos. Nakon 12 tjedana istraživanja ovo su bili rezultati:

Zapanjujuće je da je skoro 90% pretilih osoba koje su jele zobenu kašu svaki dan nakon 12 tjedana izgubile kilograme nemijenjajući ništa drugo u svojim životnim navikama! Uz to, oni koji su jeli zobenu kašu izgubili su značajno masnoća u tijelu, dok je kontrolna skupina povećala količinu masnoća u tijelu. Čak se i pokazalo da zob može liječiti nealkohonu masnu jetru i da su se opće stanje i funkcija jetre poravili. Tako jednostavna promjena, a velika razlika, pa ko to ne bi htio?!

Ali koja je tajna u zobi da tako blagotvorno djeluje na naše tijelo?

Tajna zobenih pahuljica

Zobene pahuljice sadrže puno vlakana koja su nužna za normalno funkcioniranje probavnog, ali i drugih sustava u tijelu. Postoje dvije vrste vlakana i obje vrste imaju svoju važnu ulogu. Zob sadrži više topivih vlakana od drugih netopivih. Netopiva vlakna kao glavnu ulogu imaju vezanje toksina u crijevima i sama kretnja mase kroz probavni sustav. Za razliku od njih topiva vlakna nabubre u reakciji s vodom i stvaraju gel u kojem se lakše otapaju i razgrađuju hranjive tvari. Kad mi pojedemo zobenu kašu kuhanu s dovoljno vode u našem želucu se stvara taj gel koji se tamo duže zadržava da se hrana maximalno probavi i drži nas dulje sitima za razliku od običnih rafiniranih šećera koji nam brzo daju energiju, a posije toga slijedi nagli pad energije i javlja se glad.

Kad konačno hrana dodje do crijeva, tamo se temeljito razgrađuje i hrani nas, ali i naše dobre bakterije u crijevima. U mnogim istraživanjima do sad utvrđeno je da već nekoliko sati nakon jedenja zobene kaše, instantno se povećava broj kolonija dobrih bakterija (jer se one jedino mogu hraniti topivim vlaknima) koje su jako bitne za normalno funkcioniranje našeg imunološkog, endokrinog, moždanog i probavnog sustava.

Jednostavna zobena kaša za doručak

Postoji mnogo načina pripremanja zobene kaše, ali baza je ista. Skuhajte 1 šalicu zobenih pahuljica s 2.5 šalice vode. Kad se pretvori u kašu dodajte zaslađivač ( zgnječene banane, agavin sirup, datulje…), svježe voće, orašide, kakao, kokos i slično.

Ja osobno već 2 godine jedem zobenu kašu za doručak i jednostavno dan nije potpun ako ne pojedem svoje zobene pahuljice

Kako ja radim svoju najdražu zobenu kašu možete pogledati ovdje

Ako vas nisam uspjela potaknuti da si upravo sada napravite slasnu zobenu kašu, onda ste stvarno tvrd orah, ali nema veze i orasi su zdrav

Izvor: Powered by biljke


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.