Svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike JugoslavijeReferendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji. U završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta. Označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu. Prva je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine. Dan nezavisnosti je 1 mart i od tada do danas su se uspostavili diplomatski odnosi sa 180 država.

Zemlje članice Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda. Ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti počela je četverogodišnja agresija na BiH.

 


Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Više o kulturit, tradiciji i turizmu pronađite na www.posjeti.ba

Categories: Ostalo

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.